Varró Reni: A cirkusznak köszönhetem, hogy elkezdtem tornázni

2022. július 8. 11:48 | Such Tamás

Nézem a színpadot… csak azt nem tudom, hogy mit? Pontosabban nagyon nehéz követni a mozgásokat, ugyanis a tér minden négyzetcentiméterén történik valami: függönyön, karikán, talajon. Vagy huszan összehangolva egy történetet mesélnek. Légtorna.

Szombaton ünnepelte a békéscsabai torna a 70. születésnapját. A rendezvényen az ex-tanítványok fiatal egyesületei is bemutatkoztak. Többek között Varró Reni Sportolj Békés Megye SE! légtornászai is. Igazából már nem is torna volt, hanem akrobatika. A kör bezárult: valaha a torna a cirkuszról vált le, kreatívkodott és most hazaért – legalábbis a légtornász szárny.

 

Sportolj Békés Megye SE – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Érdekes, éppen a cirkusznak köszönhetem, hogy elkezdtem tornázni – meséli Reni. – Óvodás voltam, és láttam egy fiút fejenállni. Majd hazamentem és addig-addig próbálkoztam a gyakorlattal, amíg egyszer csak sikerült. Anya javaslatára először Hajtman Erikánál aerobikoztam, közben az egyik alkalommal tornaedzők érkeztek az óvodába, hogy erősítsék az utánpótlást. Nagy örömömre kiválasztottak.

Hozzáfűzi, közben Erika is ráerősített, hogy 3-4 év torna nagyon jó alapokat ad. Hamarosan Petrovszki Pál és Harangozó Ildikó kezei közé került, és a 3-4 évből 8 lett.

– A középiskolás éveimet a Szegyában töltöttem – folytatja –, ahol történetesen Erika volta testnevelőm. Ismét elkezdtem nála aerobikozni, majd pár év múlva már fit-kideztem. A tornának köszönhetően jó néhányszor megnyertem a bajnokságot. Idővel az edzőm egyik edzője lettem, mármint besegítettem a munkájába.

 

Sportolj Békés Megye SE – Fotó: behir.hu/Such TamásAkkoriban Reni egyik volt csapattársa, a békéscsabai születésű, ám évek óta a fővárosban élő Kiss Gyöngyi már légtornász volt. A csabai lány jó néhányszor ellátogatott a pesten élő barátnőjéhez, és nemsokára hazahozott a termébe egy karikát. Azt követően egy légtorna-akrobatika tábort szerveztek Csabára, amit végül is Reni egyedül vezetett.

– Olyan jól sikerült, hogy egy csomó szülő azt kérdezte a végén, hogy „Nem akarod folytatni?”. Rövidesen megalakult a Sportolj Békés Megye SE. Jelenleg 45-en vagyunk, ez a plafon létszám. Örülök, hogy miközben a városban egy csomó jó sport működik, a légtornának is van helye.

Az egyesület az M-Fitt-ben edz, manapság Farkas Dalma is besegít a munkába – főleg, amikor Reni a TF-en tanul.

 

Galéria

 

– Idén kezdtünk el versenyezni – meséli. – Nagy volt az izgalom… Hálásak vagyunk a szolnoki egyesületnek, akik sokat segítettek a felkészülésben.

Eredmények:

Először áprilisban, a budapesti Maciva-Cirkusztelepen megrendezett Air Festen domborítottak. Silk-kategóriában: 1. Bácskay Adél; 2. Nagy Reni. (középiskolások) Karika-divízió: 1. Kopcsák Lujzi. (6. o.); illetve Fekete Regi, Göblyös Lara és Kosztik Emma (10-11 évesek) – középmezőnyben végeztek.

Június elején pedig a Folyondár Sportközpontban tartották az Országos Légtorna Bajnokságot. Tisuban Bácskay Adél 1. helyezett; karika-divízióban: Kopcsák Lujzi szintén első lett; valamint a fentebb említett 10-11 éves Laura, Regina és Emma a 14 évesek közt szintén szépen szerepeltek.

Sportolj Békés Megye SE – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

FEL