Olaszországi színesfémdömping – Arattak a csabai légtornászok

2024. július 9. 20:46 | Bere Mátyás

A POSA European Pole Sport & Aerial Sport Championship, avagy a POSA rúdsport és légtorna Európa bajnokság idén Olaszországban zajlott, ahol a magyar, azon belül is a békéscsabai brigád szép számmal hozott haza mindenféle érmet.

 

(Beszámolónk szerzőjének felesége is Európa-bajnok lett az olaszországi tornán, innen a személyes szál - a szerk.)

A Sportolj Békés Megye SE légtorna versenyzői is a Magyar Levegősportok Szövetségének Magyar Bajnokságán vívták ki az Európa-bajnokságon való részvétel jogát. Ám még mielőtt az eredményekre térünk, egy kicsit tekerjük vissza az időt.

A teljes csapat július 2-án estére – a késéseket és az utazást a háta mögött hagyva – összeállt egy pizzázásra, amit délolasz hangulatban fogyasztottunk el. Aznap már kiderült, hogy ki kicsoda, és miközben ment a nagy falatozás,  a csajok álma is terítékre került, méghozzá, hogy ki melyik fokára vágyik a dobogónak.

 

Fotó: Bere Mátyás/behir.hu

 

A legfiatalabbtól az 50+ kategóriáig sok dobogó csúcsát "koptatták" a magyar lányok. De mindezt megelőzte a nagy találkozás július 3-án, amikor a bevonuló koreográfiát próbálták el, valamint a szerpróba is ezen a napon zajlott.

Fotó: Bere Mátyás/behir.hu

 

Július 4-e (amely itt éppenséggel pont a függés napja volt) már csillogással indult: délelőtt meglett az első csabai érem, amit Kosztik Emma Dórának nyakába akasztottak. Az ő lendülete átragadt a többi csabaira is, így folytatódott tovább a nap a San Severo-ban.

A megszerzett 24 magyar légtornász arany kiemelkedő teljesítmény, illetve elért pontokban is erősnek bizonyultak a fektetett trikolorban versenyzők. Kiemelkedő továbbá a kísérő edzők, a coachok, a szülők és rokonok szurkolási kapacitása is, de a bírói gárda megfeszített munkája is elengedhetetlen volt a napok sikeres lebonyolításához. Emellett a Magyar Levegősportok Szövetségének (MALESZ) koordinálásának is a teljesítményt előre lendítő hatása volt. Emellett jó volt látni a sok tehetséges magyart, akik összefogva szurkoltak egymásnak, még nemzeten belüli ellenfeleiknek is.

A Sportolj Békés Megye SE légtornász edzője Varró Renáta is rendkívülinek írta le ezt a két napot. Kiemelte, hogy az átformált koreográfiák és az idáig vezető küzdelem meghozta gyümölcsét, de nem dőlhetnek hátra a világbajnokságig.

 

A mostani eredmények pedig így mutatnak:

 

Senior amatőr verseny (hoop): 1. helyezett Nagybalázs-Trényi Krisztina

Senior páros amatőr verseny (hoop): 1. helyezett Nagybalázs-Trényi Krisztina & Beréné Juhász Evelin

Junior B páros verseny (hoop): 1. helyezett Rácz Regina & Kopcsák Lujza

Senior verseny (silk): 2. helyezett Bácskay Adél

Junior A amatőr verseny (hoop): 2. helyezett Kosztik Emma Dóra

Junior B verseny (hoop): 3. helyezett Rácz Regina

Junior A amatőr verseny (hoop): 4. helyezett Bondár Noémi

 

Galéria

 

Két aranyat is szerzett a magyarok közül Versegi Kinga, Balogh Violett és Nagybalázs-Trényi Krisztina, emellett Dancz Boglárka még egy harmadikat is megkaparintott.

A csabai csapa mind a zenében, mind a kosztumök tekintetében egyedit vitt. Adél szellemirtásától Regina szárnyalásán át a Kriszti-Evi duó egyiptomi kalandjáig megszólalt sok érdekes hang a színpadon, de ezekhez hasonlóan színpadi minőségű produkcióval büszkélkedhet Emma és Noémi, valamint Lujzáék duója. Ahogyan az egyik bíró is megjegyezte: sokat erősödött a békéscsabai egyesület.

A városnézésjárás arra a néhány szabad órára korlátozódott, amely során amit csak lehetett, bejártunk, de figyelmünket leginkább a különböző portékák kötötték le.  Egy biztos, hazaértünk után a magyar ételek és a zöld tájak meglehetősen jól estek az olasz paradicsomos/paradicsomi nyüzsgés után. 

 

Galéria

 

További programok »

Sport

Jubileumi futballmeccs

A Békéscsabai Előre Spartacus SC meghívja Önöket a 40 éves országos serdülő bajnok és kupagyőztes, valamint a 39 éves országos serdülő bajnok csapat jubileumi találkozójára.
2024. július 14. 00:00
FEL