Készülhetnek az EB-re a csabai légtornászok – galériával

2024. május 14. 20:00 | Bere Mátyás

Nagyszerű eredményeket hoztak a békéscsabai légtornász lányok a hétvégi MALESZ Rúd és Légtorna Sport Magyar Bajnokságról, Budapestről, ahol számos nevező volt. A csabai lányok edzője teljes elégedettséggel nyilatkozott, az EB-re kvalifikálók pedig kitörő örömmel edzenek tovább az olaszországi Európa Bajnokságra.

A hétvégén két részre oszlottak a versenyek (MALESZ SZIV - Szabadidősportolók Innovatív Versenye és MALESZ Rúd és Légtorna Sport Magyar Bajnokság, utóbbi a kvalifikációs bajnokság), ezekről a Sportolj Békés Megye SE légtorna edzője, Varró Renáta beszélt.

– A SZIV azoknak a versenye, akik nem kvalifikálnak az EB-re, közülük is mindenki nagyon ügyes volt a szeren, és lehetőségeinkhez mérten a legjobb helyezéseket hoztuk el. Az egyik megmérettetés után a dobogó minden fokán békéscsabai versenyző állt.

 

MALESZ SZIV dobogós békéscsabai eredmények:

  • Junior A karika, kezdő: 1. Kempf Anna
  • Varsity silk, haladó: 1. Ombodi Zselyke
  • Junior A silk, haladó: 1. Kovács Donáta; 2. Bicski Zselyke; 3. Perecz Lili

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

Csabai sportolók a dobogó minden fokán: 1. Kovács Donáta; 2. Bicski Zselyke; 3. Perecz Lili

 

– A magyar bajnokságon a lányok kihozták magukból a maximumot és sokan kvalifikáltak is az EB-re, azaz első, második, vagy harmadik helyet értek el. Még olyan korcsoportban is szép eredmények születtek, ahol rengetegen indultak – folytatta az edző, kiemelve, hogy Magyarországon junior A amatőr kategóriában dobogóra kerülni  hatalmas teljesítmény. – Az EB-n folytatjuk! Már ezen a héten folytatódnak az edzések, ahol a pontosítások, kiegészítések és a kivitelezések tökéletesítése lesz a cél. Profi kategóriában a dobogó bármely fokára kerülni nagyon komoly feladat, valamint a két EB-re kvalifikált duó is hatalmas munkát vitt véghez – összegezte Varró Renáta.

 

MALESZ Kvalifikációs Magyar Bajnokság dobogós békéscsabai eredmények:

  • Junior A (10-14eves) karika, amatőr: 2. Bondár Noémi
  • Junior B (15-17 éves) karika, profi: 3. Rácz Regina
  • Junior B profi karika duó: 3. Kopcsák Lujza és Rácz Regina
  • Senior Silk, profi: 2. Bácskay Adél
  • Senior Karika, amatőr: 1. Nagybalázs-Trényi Krisztina
  • Senior Duo karika, amatőr: 1. Nagybalázs-Trényi Krisztina és Beréné Juhász Evelin

 

Galéria

 

– Úgy érzem kiegészítjük egymást Krisztivel, ezt próbáljuk bemutatni a szeren is gyakorlat közben. Rengeteget tanulunk egymástól, nagyon élvezem a duónkat. Szerintem ezt sikerült is átadni a versenyen. Összetartó és segítőkész a csapatunk, és örülök, hogy azok az emberek vannak benne, akik – fogalmazott Beréné Juhász Evelin, aki a Nagybalázs-Trényi Krisztinával alkotott duóban készül az EB-re.

Krisztina első helyezettként Senior Karika, amatőr kategóriájában is dobogóra állhatott. Elmondta, hogy nagyon szerette volna, hogy sikerüljön a kvalikifáció az EB-re és VB-re.

– Mindig úgy megyek fel a színpadra, hogy az jár a fejemben, hogy most van itt az idő, hogy megmutassam mit tudok, most van itt az idő, hogy "ragyogjak". Miután megcsináltam a gyakorlatom először nem voltam túl elégedett, mert belülről nem éreztem annyira jónak. Aztán megnéztem magam kívülről, meghallgattam a többieket, akik láttak és azt mondták jó volt. A videó alapján én is azt gondoltam, hogy ez egész jól sikerült és meglehet az első három hely valamelyike – fogalmazott, majd kiemelte, hogy nagyszerű ellenfelekkel kellett megküzdenie a hétvégén.

A dobogózás közben a körülötte lévők nyugtatták meg Krisztit, de nem nagyon hitt nekik, izgult, de aztán kimondták a nevét.

– Hihetetlen boldogság töltött el, hirtelen fel sem fogtam, hogy igen, sikerült, kint vagyok a világversenyeken.

Krisztina duótársáról, Evelinről szólva elmondta: nagyon büszke arra a teljesítményre, amit élete második légtorna versenyén nyújtott, hozzátette, hogy innen menetelnek tovább, egymást támogatva.

 

Nagybalázs-Trényi Krisztina és Beréné Juhász Evelin duója

 

A Silk profi kategória 2. helyezettje Bácskay Adél az izgalom ellenére az edzésen mutatott teljesítményét is felülmúlta. Így értékelte az eredményét.

– Biztosan mondhatom, hogy saját magamból kihoztam a 110%-ot, teljesen meg vagyok elégedve a „gyakimmal” és az eredményemmel is. Az EB-re természetesen készülök, már ezen a héten, hiszen már nincsen olyan sok időnk. Változtatással, ha fogunk egyáltalán, nem rúgjuk fel az egész gyakorlatot.

A MALESZ rúd bírói panel vezetőjét, Gábris-Baczakó Juditot kérdeztem a versenyhétvégéről.

 

- Milyennek értékeli a hétvégi versenyt?

– Ez volt a Magyar Levegősportok Szövetségének első olyan versenye, amelyet már hivatalosan sportági szövetségként rendezhetett meg. Hosszú út vezetett idáig, és méltó ünnepe lehetett ez a rendezvény, ahol mind a nemzetközi kvalifikációs céllal érkező versenyzők, mind a szabadidősportolók színpadra léphettek.

 

- Nőtt a verseny mérete a korábbiakhoz képest?

– Igen, idén először folyt párhuzamosan 3 színpadon a verseny a Folyondár Sportcsarnok nagytermében. A Magyar Levegősportok Szövetsége a Pole Sports and Arts World Federation (POSA) nemzetközi szövetség hazai képviselőjeként rendezi meg minden évben a kvalifikáló Magyar Bajnokságot, az előző hétvégén a sport, június 1. és 2. között pedig az Art versenyt. Kiegészítésként a szabadidősportolóknak is lehetősége volt megmérettetni magukat, így összesen több mint 500 nevezés érkezett, ami mindenképpen rekord, és külön örömteli, hogy 6 éves kortól az 50 plusz korosztályig minden generáció képviseltette magát. A sport verseny 4 szakága (rúd, karika, silk és hammock) az art versenyen kiegészül a lengőrúddal is. Nemcsak a profiknak jut lehetőség a komoly megmérettetésre, hiszen amatőr kategóriák is vannak, így, ha valakinek a hétvége után kedve támadt, csak bátorítani tudom, hogy elkezdje akár a rúd vagy légtorna sportot akár a versenyzést ebben a sportágban.

 

– Hány bíró volt jelen a versenyen? 1-1 színpadot hány bíró kísért figyelemmel?

– A szabadidősportolókat 3-4 bíró pontozta különböző szempontok alapján. A kvalifikáló versenyen a nemzetközi szabályok szerint történik az értékelés, itt 8-9 fő ült a bírói panelekben. Idén külföldi bírók is csatlakoztak, valamint a hazai bíróképzés után újabb pontozókkal színesedett a panel. A főbírók Moris Ciccone, Nagy Renáta Ildikó és jómagam (plusz a nemzetközi POSA bírók) voltunk.

 

– Hogyan épül fel a szervezés?

– A Magyar Levegősportok Szövetsége szervezi évről évre a versenyt. Az elnökség tagjai: Katus Tamás, Simkó Georgina és Lukács-Kárász Katalin. A szervező csapat maroknyi, de a sportért annál inkább elkötelezett személyekből áll. És természetesen egy verseny sem létezhet versenyzők, edzők, támogató családok, valamint bírók, önkéntes hostessek, technikai segítők nélkül. Köszönet jár minden résztvevőnek!

 

– Hova kvalifikáltak most a versenyzők?

– A nemzetközi kvalifikációs szabályok alapján a júliusi POSA European Pole Sport & Aerial Sport Championship valamint a november végén megrendezésre kerülő POSA Pole Sport & Aerial Sport World Championship lehet a következő állomás a kvalifikált versenyzők számára. 

További programok »

FEL