Városrehabilitáció nemzetközi kitekintéssel

2018. január 27. 18:39 | Zsíros András

A Belváros Rehabilitáció harmadik ütemének fejlesztéseit mutatták be szombaton Békéscsabán. A Csabagyöngye Kulturális Központban megtartott szakmai konferencián építészek cseréltek tapasztalatot. A tanácskozáson a testvérváros, Wittenberg képviselői is részt vettek.

Minél több élményben legyen része azoknak, akiket a festő emléke Békéscsabára vonz: ez volt a célja a szakembereknek akkor, amikor megalkották a Munkácsy-negyed terveit. Herczeg Tamás tanácsnok a konferenciát megnyitó beszédében úgy fogalmazott, szélesebb körben szeretnének a művészre gondolni, ez köszön vissza az elképzeléseken.

A látogatókat ezúttal Wittenberg küldöttsége képviselte. Elhangzott: a reformáció németországi bölcsőjét és a protestantizmus egyik magyarországi fellegvárát nem csak a történelem köti össze. Békéscsaba és Wittenberg között eddig is jó volt a kapcsolat, és fontos, hogy a két város a nyitott, közösségi terek fejlesztésében kicserélje egymással a tapasztalatait – mondta a német testvérváros polgármestere. Jochen Kirchner hozzátette, gazdasági területen is hasznos lenne a partneri kapcsolat és az együttműködés kialakítása.

A már megvalósult és folyamatban lévő fejlesztéseket Szloszjár György tájépítész mutatta be. Elmondta, nehéz volt megtalálni az egyensúlyt a közösségi terek kialakításakor a közlekedési igények és a zöldfelületek, találkozóterek között. Hozzátette, az volt a szándékuk, hogy a meglevő értékek megőrzése mellett a közösségi funkciókat tovább bővítsék, ezzel pedig növeljék a városlakók elégedettségét.

 

 

 

További programok »

FEL