Városismereti versenyt rendeztek Békéscsabán

2019. május 17. 18:35 | Gyemendi Réka

Pénteken rendezték meg a VII. Városismereti Versenyt Békéscsabán. A vetélkedő célja, hogy az általános iskolás diákok ismerjék a városukat, a város nevezetes szülötteit. A rendezvényre a szlovák főkonzul is ellátogatott, aki magyarul köszöntötte a résztvevőket.

 

 

Ugray Gábor, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola történelemtanára elmondta: a vetélkedő célja, hogy a gyerekek felismerjék: a város gyönyörű, és nekünk is vannak olyan értékeink, mint Budapestnek vagy más magyarországi városnak.

– Fontos, hogy tudjanak tájékozódni, ismerjék meg az Élővíz-csatornát, ismerjék meg azokat, akiknek a szobrai a szoborsétányon vannak. Ennek a versenynek most különleges feladata, hogy megismerjék a szlovák múltat is, hiszen a gyerekek bemehetnek a szlovák főkonzulátusra is – ismertette Ugrai Gábor.

 

Kép: Kugyelka Attila

 

A diákok egy menetlevél segítségével jártak be hat, az Élővíz-csatorna közelében található helyszínt. A Békés Megyei Könyvtárba, a Kollaborba, a Csabagyöngye Kulturális Központba, a Munkácsy Mihály Múzeumba, a Szlovák Köztársaság Főkonzulátusára és az Árpád fürdőbe látogathattak el, menet közben és a helyszíneken pedig különböző feladatokat kellett megoldaniuk. A legtöbb pontot gyűjtő csapat a verseny végén a vándorkupát vihette haza.

 

Kép: Kugyelka Attila

 

– Úgy gondolom, hogy ez nagyon nagy élmény a gyerekeknek, hiszen aki ezen a versenyen részt vett, aki erre felkészült, az teljesen más szemmel fog utána a városára nézni. Ismerni fogja annak nagy szülötteit, ami szerintem nagyon inspiráló a gyerekeknek. Láthatják, hogy bármilyen háttérrel, bármelyik város szülötteként sokra lehet vinni. Megismerhetik Békéscsaba sokszínűségét és ezáltal azt, hogy a különböző népcsoportok milyen békében tudnak együtt élni – fogalmazott dr. Villányi József, az Európai Parlament Magyar Fordító Osztályának vezetője.

Az osztályvezető hozzátette: a jövőt csak a múltra lehet építeni, és azáltal, hogy a gyerekek megismerik a gyökereiket és Békéscsaba múltját, teljes személyiséggé válhatnak, sokkal nyitottabbak lehetnek.

 

További programok »

FEL