Várhatóan szombaton nyithatnak a teraszok, és 23 órától lesz kijárási tilalom

2021. április 22. 11:44 | Mikóczy Erika

A tegnapi napon ismét ülést tartott a kabinet és áttekintette az aktuális járványügyi helyzetet. Az ott született legfontosabb döntésekről Gulyás Gergely számolt be a kormányinfón.

 

– Korábban a kormány döntött arról, hogy az újraindítás különböző szakaszai az oltások számához kapcsolódnak. A következő lépcsőfok a 3,5 millió beoltott, ezt valószínűleg már pénteken, április 23-án elérjük. Miután a belügyminiszter úr határozattal megállapítja majd, hogy elértük a 3,5 millió beoltottat, a rákövetkező napon – a mai tudásunk szerint biztosan mondhatjuk, hogy szombaton – a vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei végre kinyithatnak, 21.30 óráig tarthatnak nyitva, akárcsak az üzletek, a kijárási tilalom kezdete pedig 23 órára módosul – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely.

 

Jövő héten jelentős mennyiségű vakcina érkezik

 

A miniszter reményét fejezte ki, hogy ezután gyorsan tovább lehet majd lépni, mivel jelentős oltóanyag-mennyiség érkezik az országba. Kiemelte, hogy bár kiesett a Johnson and Johnson vakcinája, a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy ezt pótolja. Ennek köszönhetően a következő egy hétben 1 millió kínai vakcina, 200 ezer orosz első oltás is érkezik, illetve ütemezetten jön a Pfizer vakcinából jövő héten 300 ezer.

– A beérkező vakcinákat mielőbb szeretnénk eloltani, ez fokozott erőfeszítést kíván különösen a háziorvosoktól és az oltópontokon dolgozóktól, illetve mindazoktól, akik az oltásoknál bármilyen formában segédkeznek. Így viszont jó esélyünk van arra, hogy jövő héten már a 4 milliós határt is átlépjük, és azt követően akár néhány napon belül a 4,5 milliós határt – jegyezte meg Gulyás Gergely.

 

Aki most regisztrál, akár 1-2 héten belül oltáshoz juthat

 

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy mielőbb érdemes regisztrálni, hisz aki most jelentkezik, az is akár egy-két héten belül megkaphatja az első oltást.

A regisztráltak száma egyébként jelenleg 4,4 millió körül van, ezen kívül 260 ezer embert oltottak be regisztráció nélkül még korábban, az egészségügyi intézményekben és szociális otthonokban.

– Szeretnénk minél előbb elérni a társadalmi immunitást, ez 60-75 százalék között van, tehát ehhez legalább 6 millió ember beoltása szükséges. Mindenki arra bíztatunk, hogy regisztráljon – emelte ki a miniszter.

 

Kísérleti jelleggel új időpont-foglalási rendszert próbálnak ki

 

Gulyás Gergely megemlítette, hogy a kormány kísérleti jelleggel kipróbál egy új időpont-foglalási rendszert. Az oltásra regisztráltak egy erre kijelölt felületen, maguk foglalhatnak oltási időpontot. Ennek a kipróbálására Pécsett, Debrecenben, Szegeden és Budapesten, az egyetemi kórházak oltópontjain lesz lehetőség.

Azokat, akik a próbaüzemben időpontot foglalhatnak (és ezekben a városokban élnek), sms-ben tájékoztatták arról, hol foglalhatnak időpontot. Mint mondta, most 70 ezer embert érint a próbaüzem, viszont ha ez jól sikerül, akkor általánossá is tehetik a későbbiekben.

 

Napról napra nő az óvodába és az iskolába visszatérők száma

 

A miniszter elmondta, hogy áttekintették a közoktatás helyzetét, eszerint helyesnek bizonyult az a döntés, hogy hétfőn megnyitották az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait.

Az óvodások 60, az iskolások 75 százaléka élt ezzel a lehetőséggel, és ez az arány napról napra növekszik.

 

Idén 6000 milliárd forintot, jövőre 7000 milliárdot szánnak a gazdaság újraindítására

 

– A kormány a költségvetésről is tárgyalt. Abban a sajátos helyzetben vagyunk, hogy a koronavírus-járvány miatt a 2021-es költségvetés módosítására van szükség, ezt benyújtottuk az Országgyűlés elé, néhány héten belül pedig benyújtjuk már a 2022-es költségvetés tervezetét is. Az idei módosítás, illetve a jövő évi tervezet is az újraindítás költségvetése lesz. 6000 milliárd forintos alapot hoztunk létre a 2021-es költségvetésben (ez a GDP mintegy 12 százaléka), amely a gazdaság újraindítására szolgál, a 2022-es költségvetésben pedig 7000 milliárd forintot terveztünk erre a célra – jelentette be Gulyás Gergely.

Mint mondta, vannak biztató jelek: márciusban már 66 ezerrel dolgoztak többen, mint februárban, és 10 ezer munkahely hiányzik még ahhoz, hogy ugyanannyian dolgozzanak, mint a járvány kitörése előtt.

Beszélt arról is, hogy az újrainduló vendéglátóhelyeken a bértámogatás májusra is jár, ezek kifizetése a kormányhivatalok közreműködésével gördülékenyen zajlik. Megjegyezte, hogy eddig több mint 72,15 milliárd forint támogatást ítéltek meg, és 71,69 milliárdot már ki is fizettek.

 

Az Országgyűlés elé terjesztik a veszélyhelyzet meghosszabbítását

 

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány benyújtotta az Országgyűlés elé a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslatot. Kiemelte, hogy Magyarország az Európai Unió legsikeresebben oltó országa, azonban a járvány még nem ért véget, ezért szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása.

– Szeretném egyértelművé tenni: a veszélyhelyzet meghosszabbítása kizárólag azt a célt szolgálja, hogy az ország cselekvőképessége és védekezésre vonatkozó képessége biztosított maradjon. Véghatáridőt tartalmaz, ez – miután az Országgyűlés nyáron nem ülésezik – az őszi ülésszak kezdetét követő 15. nap, de a kormány, ha már nincs szükség ennek fenntartására, bármikor dönthet a veszélyhelyzet megszüntetéséről – szögezte le a miniszter.

 

Arról, hogy mire számíthatunk 4 millió beoltottnál, majd Orbán Viktor ad tájékoztatást 

 

A színházak, kulturális intézmények, edzőtermek, mozik, uszodák, futballmeccsek újranyitásával kapcsolatos kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy eddig is igyekeztek tartani az újranyitás menetrendjét és ezután is így lesz. Mint mondta, Orbán Viktor miniszterelnök ad majd tájékoztatást arról, mi következik, ha a beoltottak száma eléri a 4 millió főt, ahogy arról is, mire jogosítanak fel a védettségi igazolványok. 

További programok »

FEL