Varázslatos adventi kézműves foglalkozások a Munkácsy Negyedben

2022. december 4. 13:08 | Vincze Attila

Adventi dísz és kopogtató készítés, valamint csokimikulás és karácsonyfadísz festés is várta azokat, akik szombaton ellátogattak a Munkácsy Mihály Múzeum és a Munkácsy Emlékház ünnepváró programjaira.

A Munkácsy Mihály Múzeum "Ünnepváró" családi alkotó foglalkozások keretében várta a kicsiket és nagyokat szombat délután. Az intézmény múzeumpedagógusa a behir.hu-nak elmondta, hogy a kézműveskedéssel szerettek volna segíteni a családoknak, hogy rá tudjanak hangolódni az ünnepekre, hiszen sokaknál már nem élnek olyan intenzíven az adventi hagyományok. 

– Amivel most ezúttal készültünk az érdeklődők számára az az, hogy természetes alapanyagok felhasználásával készítünk asztali dekorációt, ajtódíszt, illetve karácsonyfa díszeket. Például aranyszínűre festünk tobozt, valamint diót, de fenyőágakkal, borostyánlevéllel és bogyóval is dolgozunk, ezeket drótozással, illetve ragasztással állítjuk össze – foglalta össze Pintér Anikó a szombati foglalkozás lényegét, egyben hozzátette, hogy december 17-én is várják egy hasonló alkalomra a látogatókat, akkor betlehemest és betlehemi csillagot lehet majd készíteni, és karácsonyi táskát lehet nyomtatni.

 

 

Ugyanakkor a megújult Munkácsy Emlékházban pedig csokoládémikulásokat és csokiból készült karácsonyfadíszeket lehetett festeni, speciális ételfestékkel. Az intézményben működő cukrászda tulajdonosa kiemelte: úgy gondolták, hogy így Mikulás és karácsony közeledtével ez egy nagyon jó foglalkozás lehet elsősorban a gyerekek számára, de természetesen a felnőttek is örömüket lelhetik benne.  

– Többféle csokoládéból készítettünk Mikulás figurákat, illetve karácsonyfa díszeket, például vörös színű ruby csokoládéból, fehércsokiból, de a hagyományos tejcsokoládé is megtalálható a kínálatban, így mindenki saját maga döntheti ell, hogy milyet szeretne kidekorálni, majd otthon a karácsonyfáján látni. A résztvevők különböző, élelmiszeriparban használatos ételfestékekkel festhetik meg közvetlenül a csokoládékat – fogalmazott Balogh László, aki saját maga is segített színezni a résztvevőknek a foglalkozáson.

A tulajdonos megjegyezte, hogy december 23-ig többféle gasztronómiai programmal is várják majd az érdeklődőket, lesz például mézeskalács díszítés, sörzselés bonbon készítés, de a kolbászkóstolás sem maradhat el.

További programok »

FEL