Vantara: 2016 a családok éve lesz

2016. január 28. 13:52 | Varga Diána

Adócsökkenés, otthonteremtési támogatás, bürokráciacsökkentés. Többek között ezekről a témákról beszélt idei első sajtótájékoztatóján Vantara Gyula. Az országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta: ezekkel az intézkedésekkel a családok és a magyar emberek mindennapjait kívánja megkönnyíteni a kormány.

Többször beszámoltunk már arról, hogy a három vagy több gyermekes családok 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak új lakás építéséhez vagy vásárlásához, de 10 millió forintos állami támogatású hitelt is igényelhetnek. A kormány egyik fő célja 2016-ban a családok támogatása.

– A népességi adatok is indokolják, hogy a családokat előnyben részesítsük. Erre példa a családi adókedvezmény 10 ezer forintról 12 ezer 500-ra történő kedvezményes emelése, majd megduplázása, ide tartozik a gyermekétkeztetés ingyenessé tétele, vagy a sokat emlegetett CSOK, a családi adókedvezmény – nyilatkozta Vantara Gyula. 

Szerdai sajtótájékoztatóján az országgyűlési képviselő az adócsökkentésekről is beszélt: mint mondta, a kormány január elsejével csökkentette a személyi jövedelemadó mértékét 15 százalékra, de 27-ről 5 százalékra csökkent az új lakóingatlanok és a sertéshús áfája is.  

A politikus a bürokrácia csökkentésével kapcsolatban úgy fogalmazott: a kormány év elején több illeték díját is eltörölte, ezzel is hozzájárulva az egyszerűbb ügyintézéshez. 

– A személyigazolvány, a lakcímkártya, az új jogosítvány kiváltása is ingyenessé vált, de vállalkozói oldalról is érkezett olyan észrevétel, hogy a vállalkozói igazolványok illetékét töröljük el. Ez egy első lépés volt, a legfontosabbak kerültek az első kalapba. Ez 2016-ban mintegy 10 milliárd forint megtakarítást jelent az állampolgároknak - fogalmazott Vantara Gyula. Az országgyűlési képviselő továbbá arról tájékoztatott: bruttó 111 ezer forintra nő a minimálbér, emelkedik a közszférában dolgozók bére, illetve kiemelt figyelmet kapnak az egészségügyi dolgozók.

FEL