Van ahol már a világító kerékpárúttal kísérleteznek

2020. október 27. 19:32 | behir

A beágyazott szemcséket a Nap fénye tölti fel, a projektben elsősorban a veszélyes objektumok láthatóságát növeli – közölte a a Magyar Közút.

Jól halad a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Komárom-Esztergom megyei projektje, melynek során különleges eszközzel növelik az Eurovelo6 nemzetközi kerékpárút biztonságát, annak közkedvelt Duna-menti szakaszán, kicsivel több mint 2 kilométeren. A közútkezelő kísérleti jelleggel gyantába ágyazott, úgynevezett fotolumineszcens boroszilikát anyagú szemcséket kever a kerékpárút anyagába, amelyeket a nap fénye feltölt, az így kezelt felület világít a sötétben. A kísérleti szakaszon többféle koncentrációval látták el a felületet, hogy valós körülmények között tudják tesztelni, milyen összetételben hatékony ez a fajta anyaghasználat. 

A közlekedésbiztonság javítását célzó kezelést elsősorban veszélyes gyalogátkelők, kerékpárutak, sávjelzések, járdák, sarokkövek, negyedkövek, lassítószigetek, úttartozékok kapják meg – írták a közleményben. A megoldással közvilágítással el nem látott, jellemzően külterületi útszakaszok használata válik kényelmesebbé és biztonságosabbá, miközben az energiafelhasználás és fényszennyezés nem nő. A tapasztalatok alapján döntenek a további alkalmazásáról, így ha beválik az ország több pontján – elsősorban a veszélyes helyeken – alkalmazhatják.

 

Ön szerint Békéscsabán és környékén szükség lenne ilyen megoldásra? Ha igen, akkor hol gondolja?

FEL