Választás 2022: Vasárnap is hívható a Választási Információs Szolgálat

2022. április 3. 08:00 | behir.hu

Vasárnap is hívható a Választási Információs Szolgálat (VISZ) tájékoztató vonala, ahol a választók a parlamenti választással és népszavazással kapcsolatos kérdéseikre kaphatnak választ.

Vannay-Skody Tamás, a központi VISZ munkatársa az MTI-nek elmondta: eddig jórészt a határon túl élő magyar állampolgárok választási regisztrációjának lehetőségéről, az átjelentkezésről és a külképviseleti szavazásról érdeklődtek a szolgálatnál, de most már inkább arról érdeklődnek a választók, hol, melyik szavazókörben adhatják le voksukat, hogyan tudnak mozgóurnát igényelni, hol tudják leadni levélszavazatukat, kik a jelöltek és milyen okmányokkal tudják igazolni személyazonosságukat a szavazatszámláló bizottság előtt.

A kormány a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején lejárt okmányok érvényességét meghosszabbította, így érvényes a személyazonosító igazolvány, vezetői engedély, illetve az útlevél, ha az érvényességi ideje 2020. március 11-i vagy azt követő időpont. Annak érdekében, hogy a választásra jogosultak élni tudjanak szavazati jogukkal, a választópolgárok akár a választás hétvégéjén is pótolhatják a szavazáshoz szükséges, de érvényét vesztett, elveszett, sérült okirataikat, mert a kormányablakok és okmányirodák rendkívüli nyitvatartással biztosítják szombaton és vasárnap a választáshoz kapcsolódó okmányok pótlásának ügyintézését.

Hozzátette: a központi VISZ az okmányokkal kapcsolatos kérdésekben is tud segíteni, tájékoztatást tud adni a nyitva tartó okmányirodákról és kormányablakokról is.

Az érdeklődők a 06-1-795-3310-es telefonon tudják feltenni kérdéseiket. A központi VISZ munkatársait az NVI Alkotmány utcai épületében személyesen is megkereshetik azok, akiknek kérdésük van a választással kapcsolatban. Az NVI választási információs szolgálata elektronikus leveleket is fogad a visz@nvi.hu e-mail-címen.

A választási eljárási törvény a választási irodák – így a Nemzeti Választási Iroda (NVI) – kötelező feladatává teszi a választópolgárok tájékoztatását, ennek egyik formája a választási információs szolgálatok működtetése. A választási információs szolgálat segít az érdeklődőknek eligazodni a választással kapcsolatos jogi, igazgatási, informatikai, pénzügyi, valamint adatszolgáltatással kapcsolatos kérdéseiben.

Tájékoztatják a hozzájuk forduló választópolgárokat, jelölőszervezeteket az országgyűlési választásra és a népszavazásra vonatkozó jogszabályokról, a választójog gyakorlásához szükséges információkat adnak, például az átjelentkezéssel szavazás, a külképviseleti szavazás vagy a levélszavazás menetéről.

Tájékoztatást adnak továbbá a választási eljárásban közreműködő szervekről és a jogorvoslati lehetőségekről. A választási információs szolgálat feladatairól, működéséről a helyben szokásos módon tájékoztatni kell a lakosságot.

Forrás: MTI

További programok »

Választás 2022

Alföldi Károly: Több ponton okoz gondot a forgalom

Közlekedésbiztonsági témában tartott sajtótájékoztatót Békéscsabán, a Lencsési lakótelep egyik parkolójánál Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Alföldi Károly, a Fidesz-KDNP 4. számú választókörzetének képviselőjelöltje (az időközi választás június 26-án lesz Békéscsabának ebben a választókerületében).
2022. június 23. 17:00
FEL