Üzekednek az őzek

2016. július 31. 05:26 | Balázs Anett

A vadászati érdekképviseletek fokozott óvatosságra intik a következő hetekben az autóvezetőket. Július második felétől körülbelül augusztus közepéig tart az őzek násza, amikor sokkal figyelmetlenebbek, egész nap mozognak, tehát gyakrabban jelenhetnek meg a közutakon is, ami nagy veszélyt jelenthet az autósok számára.

A megyében mintegy 40 ezer vad él. Az őzek párzási időszakában nem csak a vadveszélyt jelző táblákkal jelzett szakaszokon kell ébernek lenniük a sofőröknek. A szakemberek szerint különösen azokon a részeken érdemes lassítani, ahol az út rosszul belátható, a szélén erdő, bozótos van.

Ilyenkor az állatok viselkedése megváltozik. Nem csak a késő délutáni, esti órákban válnak aktívvá, valamint a hajnali reggeli órákban, illetve éjszaka, valamint napközben is számíthatunk az őzek felbukkanására akár közutakon is. A szerelemtől ittas őzbakok a sutákat kergetve nem nézik ilyenkor, hogy ott most egy forgalmas közút van, hanem kiszaladna, keresztül váltanak a közúton is – mondta Gál Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megye alelnöke.

Ne akarjuk kikerülni

Ha elénk kerül a vad, kikerülni ne próbáljuk, mert úgy jó eséllyel lehajtunk az útról vagy áttérünk a szembejövő sávba, és mindkét lehetőség komolyabb veszélyt hordoz, mint a vaddal való ütközés – figyelmeztet a szakember, aki hozzátette: ha messzebbről látjuk, hogy kiugrik a sűrűből egy őz, mindenféleképpen lassítsunk, hiszen számíthatunk rá, hogy több is követi.

Ha túlságosan közel van az az állat, ne akarjuk mindenáron kikerülni, mert nem biztos, hogy sikerülni fog, előfordulhat, hogy felborítjuk saját autónkat. Vagy netán a szembejövő irányába korrigálni az még nagyobb felelőtlenség. Ilyenkor bármennyire is nem szépen hangzik, föl kell vállalni azt, hogy elütjük azt a jószágot – mondta Horváth László gépjármű szakoktató

Villogni sem érdemes

A szakember hozzátette a fényszórók állapotát se változtassuk, ne villogjunk mert az megriasztja az őzeket. A vadelütések is közúti balesetnek minősülnek, ezért ha megtörténik a baj, feltétlenül hívni kell a rendőrséget, valamint a terület vadászatra jogosult szervezetének képviselőjét is értesíteni kell. Amennyiben egyik fél sem vétkes, a járműben okozott kárt csak a teljes körű CASCO-biztosítás téríti.

őz
FEL