Úszás: Bohus útja St. Louistól Budapestig

2017. június 2. 12:35 | Kovács Dávid

A budapesti vizes vb-re készülő Bohus Richárdra még hosszú felkészülés vár. St. Louis után Róma és Békéscsaba következik, majd már a vb helyszínén jön a forma élesítése.

Az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes, immár sokszoros magyar bajnok két egyéni számban már mindenképp rajthoz áll, ugyanis a debreceni eseményen elért eredményei, és az azt követő csapathirdetés alapján ott lesz a 100 méteres gyorsúszásban és az 50 méteres hátúszásban a vb-mezőnyben. Ugyanakkor tagja lesz a 4x100 méteres gyorsváltónak is.

A Békéscsabai Előre Úszó Klub kiválósága azonban nem elégszik meg ennyivel, szeretné, ha a hátúszók 100 méteres távján is összemérhetné tudását a világ elittel. Csakhogy ehhez egyelőre B szintje van, amit szeretne A szintre cserélni.

Bohus Richárd az áprilisi hazai bajnokság után visszautazott az Egyesület Államokba, ahol a felkészülés mellett az egyetemi vizsgáinak is eleget kellett tennie. Ezt követően a teljes arizónai egyetemi csapat Bob Bowman edző vezetésével magaslati edzőtáborba vonult. Ezen a hétvégén azonban „leereszkednek” onnan, és egyenesen St. Louisba utaznak, ahol az államok egyik legnagyobb rendezvényére, egy nagyszabású nemzetközi versenyre kerül sor. Ezen már megteszi az első lépést - siker esetén az utolsó próbát - a 100 méteres hátúszásban. Ha nem sikerülne, még mindig marad esély.

- A hátúszás mellett gyorson is indul az amerikai versenyen. A minap beszéltem vele, azt mondja, már egészen jó formában van, elképzelhető, hogy a tengerentúli viadalon már eléri a világbajnoki induláshoz szükséges A szintet – emelte ki a csabai klub honlapján magyarországi edzője, Szarvas János.

A kinti esemény után nem sokkal, június 12-én repülőre ül, és hazaindul, hogy immár itthon készüljön a világbajnokságra. Amennyiben St. Louisban mégsem teljesítené a szükséges százas hátúszó szintet, akkor még egy római verseny várna rá, ahol megismételheti a „rohamot”. Ugyanis július 5-ig kell bizonyítania a magyar szövetségi kapitánynak, Sós Csabának, hogy ott a helye a 100 méteres hátúszó mezőnyben is.

- Hazatérte után részben Békéscsabán, az Árpád fürdőben folytatja a felkészülést, de a jelen állás szerint már Budapest, a vb-helyszín lesz a főhadiszállás - fűzte hozzá Szarvas János, akivel egy hónapon át csiszolgathatják a felkészülést, és megkezdhetik a formába hozást is.

További programok »

Úszás

Így alakul a csabai úszók idei szezonja

A koronavírus-járvány alaposan fölborította a megszokott menetrendet a Békéscsabai Előre Úszó Klub életében is. A nyári korosztályos bajnokságok egy része teljesen elmaradt, másokat elhalasztottak, de több további verseny is kérdéses.
2020. augusztus 17. 14:58
FEL