Békéscsaba késett a válasszal, Bohus Richárd a BVSC-ben folytatja

A világbajnoki bronzérmes Bohus Richárd a budapesti viadal után az Egyesült Államok felé vette az irányt, ahol befejezte egyetemi tanulmányait. 2018-tól pedig a korábbi hírekkel ellentétben újra az úszásra és a profi pályafutásra koncentrál. Sokáig kérdéses volt, hogy a 24 éves úszó hol folytatja a pályafutását, végül a BVSC és Nagy Péter mellett tette le a voksát.

 

Bohus Richárd: Rosszul esett, hogy nem kaptam választ

 

– A világbajnokság után fontos volt, hogy tudtam pihenhettem, kikapcsolódhattam, utazhattam, egy kicsit hátra tudtam lépni és kívülről láttam a helyzetemet – idézte fel az úszó a budapesti vb utáni történéseket. Kiemelte, a világbajnoki bronzérem nagyban megváltoztatta az úszáshoz való hozzáállását és megerősítette abban, hogy szeretné folytatni a pályafutását. Az úszásban januárban jön el az átigazolási időszak, így dönteni kellett, hogyan tovább.

A tanulmányok befejezése után első körben megkereste az önkormányzatot, hogy a város hogyan tudná támogatni a jövőben, erre azonban sokáig nem érkezett válasz.

– Rosszul esett, hogy nem kaptam reakciót. Tíz napot adtam arra, hogy válaszoljanak a levelemre, hiszen eközben más klubtól is kaptam megkeresést, így dönteni kellett. Nem éreztem azt, hogy a város komolyan gondolja a jövőbeni támogatásomat. Emellett persze köszönettel tartozom az önkormányzatnak azért, amit értem tett az elmúlt húsz évben – fogalmazott a Békéscsabai Előre Úszó Klubban nevelkedett versenyző.

Mivel nem érkezett válasz, felvette a kapcsolatot a BVSC-vel, a fővárosi klub pedig tett egy ajánlatot. Az úszó szerint egy nagyon korrekt, szimpatikus jövőképet vázolt fel az egyesület vezetése, így meghozta a döntést.

– A várostól csak ezt követően kaptam választ, amiben elmondták, hogy nem tudnak támogatni. Igazából az esett rosszul, hogy az elmúlt 20 évben is válthattam volna, de nem tettem. Korrekt módon szerettem volna intézni a szerződéshosszabbítást vagy a távozást, fel is kerestem ezzel kapcsolatban a klub vezetőit, Kutyej Pált, Lázár Olgát, illetve Szarvas Jánost, az edzőmet és ezután hoztam végleges döntést – tette hozzá a kétszeres olimpikon.

A versenyző ugyan sajnálja, hogy Békéscsaba nem tudott mögé állni, de eközben örül, hogy a BVSC-t választotta.

 

Szarvas János: Nem zajlott tárgyalás a város, a klub és a versenyző között

 

A hazatéréskor nem volt kérdés, hogy Budapesten folytatja, hiszen egy olyan beállítottságú fiatalember, aki szereti a pörgést és a nagyvárost, emellett a párja és a barátok is odakötik. Csak az volt a kérdés, hogy ez milyen formában történik meg és melyik egyesület színeiben.

A BVSC úgy került képbe lehetséges folytatásként, hogy barátja és váltóban csapattársa, Kozma Dominik is ott edz Nagy Péter kezei alatt.

A fővárosi klub nemcsak a versenyzőt, hanem a klubot és az edzőt is megkereste, ugyanakkor tiszteletben tartották annak a lehetőségét is, hogy a csabai klub önkormányzati és szponzori segítséggel meg tudja tartani a versenyzőt. Ha ez nem jön létre, akkor tárt karokkal várják a sportolót.

 

(Fotó: Kovács Dénes)

 

– Egy levéllel kerestük meg a várost azzal, hogy lejárt a szerződés, átigazolási időszak van és a tokiói olimpiáig Ricsi mindenképp folytatná a profi pályafutását. Megtörtént a megkeresés, vártuk rá a választ, ez azonban nem érkezett, nem zajlott háromoldalú tárgyalás a sportoló, a klub és a város között. Egy szép hangú elbocsájtó levél érkezett az átigazolási időszak legvégén, miközben Ricsinek már alá kellett írnia a szerződését, hiszen pár nap átfutási időre szükség volt – fogalmazott Szarvas János.

A Békéscsabai Előre Úszó Klub edzője szerint a világbajnoki bronzérmes úszó nem hozott rossz döntést. Hozzátette: a fővárosi klub korrekt volt, nyitottak voltak az ő elképzeléseire, véleményére, az elmúlt heti amerikai edzőtábor kapcsán is volt levélváltás arról, hogy miként megy a munka, miben tudja segíteni nevelőedzője a kétszeres olimpikont.

 

Kiss Tibor: A támogatás összege nem változott volna

 

– Mi nem támogatunk konkrétan egy-egy sportolót, mi egyesületeket támogatunk, a sportkoncepcióban van erre egy külön sor, ezt pedig a hazai és nemzetközi eredmények alapján ítéli oda a sportbizottság – kezdte Kiss Tibor.

 

(Fotó: Ujházi György)

 

A sportért és kultúráért felelős alpolgármester hozzátette, hogy ez az összeg 3,3 millió forint volt tavaly. Kiss Tibor megerősítette, hogy a sportoló megkeresése megérkezett hozzájuk.

– Konkrétumokat nem tudtunk mondani az idei költségvetéssel kapcsolatban, annyit válaszoltunk a levelünkben, hogy továbbra is szeretnénk segíteni a sportoló pályafutását. Ugyanakkor hozzátettük, a költségvetés még nincs kész erre az évre, de az sejthető, hogy a támogatás mértéke nem haladja meg a tavalyi összeget – fogalmazott az alpolgármester.

Kiss Tibor hozzátette, további sok sikert kíván a sportolónak.

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , ,