Ünnepek a rendvédelmi szerveknél

2022. december 26. 07:32 | Szabó Judit

A legtöbben szeretteikkel töltik a karácsonyt. Ezt azonban nem mindenki teheti meg, hiszen a katasztrófavédelem, a rendőrség és a mentőszolgálat munkatársainak ilyenkor is dolgozniuk kell.

Vannak olyan foglalkozások, amelyek esetén a karácsony és a szilveszter sem különbözik egy átlagos hétköznaptól. A rendőrségen dolgozók napszaktól, ünneptől függetlenül riaszthatók, vagyis a szolgálatellátás az év 365 napján folyamatos. A rendőrségen nincs lehetőség arra, hogy a szolgálatot teljesítőket meglátogassák a családtagjaik, a vezetők mégis próbálják úgy kialakítani a beosztást, hogy az ünnepen valamennyi időt együtt tudjanak tölteni szeretteikkel. 

– Szolgálatban lesznek a bűnügyi területen dolgozó kollégáim, a rendészeten szolgáló rendőrök, tehát az utcán, a határátkelőhelyeken, a zöldhatáron, ott lesznek a munkatársaim. Nagyon fontos azt is kiemelni, hogy a kollégáimnak is szükségük van arra, hogy családi körben ünnepeljenek legalább néhány órát az ünnep idején – emelte ki Szombati Andrea rendőrőrnagy, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. 

A tűzoltóknál ebben az időszakban is a szokásos rend szerint zajlik a munkavégzés. Egy átlagos naphoz képest azonban ilyenkor a szerelési és a tantermi foglalkozások alól mentességet élveznek az ünnepnapon szolgálatot teljesítő tűzoltók. 

 

Fotó: behir.hu

 

– Süteményt hoznak otthonról a kollégáim, arra is van lehetőség, hogy kis létszámban bejöjjenek esetleg a hozzátartozók. Nem töltenek túl sok időt a laktanyában, hiszen a szolgálat ellátását nem akadályozhatják. Amúgy beszélgetéssel, pihenéssel, tévénézéssel töltik az időt, amennyiben nincsen riasztás. Ha riasztás van, ugyanúgy két percen belül el kell indulni a fecskendőkkel – fejtette ki Várszegi György tűzoltó főhadnagy, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

A békéscsabai mentőállomáson is hasonlóképpen zajlik a szolgálat teljesítése.  Az ünnepi időszaknak megfelelően folyamatos lesz a szolgálat Békés megyében. Karácsonykor és szilveszterkor a 112-es segélyhívón folyamatosan fogadják majd a segítségkérők hívásait.

 

Fotó: behir.hu

További programok »

Itthon

FEL