Ülésezett a Közétkeztetési Tanács Békéscsabán – az étkeztetés javítása a cél

2022. szeptember 15. 19:14 | behir

Ülésezett Békéscsabán a Közétkeztetési Tanács. A részletekről Varga Tamás alpolgármester és Paláncz György tanácsnok számolt be a közösségi oldalán.

– A tanévkezdés nehézségei eltörpültek a gyermekek, diákok étkeztetési problémái, a minőségi és mennyiségi kifogások mellett. A probléma és annak megoldása folyamatosan napirenden van (napi szintű személyes, telefonos polgármesteri egyeztetések, a valós, bejelentés nélküli tesztelések), és ezt segítette a tervezettnél korábban összehívott Közétkeztetési Tanács ülés is – fogalmazott Varga Tamás. 
 
A szolgáltató Pannon Menza Kft. vezetője és munkatársai mellett az óvodák, általános iskolák, középiskolák, a diákság képviselői, önkormányzati vezetők vettek részt csütörtökön a Közétkeztetési Tanács ülésén. Mint azt az alpolgármester megjegyezte, nyílt és reális képet adó párbeszéd alakult ki, ahol a szülői panaszok, intézményi észrevételek is elhangzottak.
 
– Sajnos a negatív gazdasági hatások, a beszerzési költségek drasztikus emelkedése, az ezt nem követő térítési díjak is nehezítik a helyzetet, amelyek függetlenül a szolgáltatótól sújtják a feladatellátást. A közétkeztetést biztosító cég igyekszik folyamatos kontroll mellett korrigálni a minőséget, a menü összeállítását, emellett több olyan intézkedést ismertetett, amely a kincstári optimizmuson túlmutat, és valós bizakodásra adhat okot (többek közt szülők kóstolási lehetősége, a havi menü előzetes áttekintése a tanács nevelési-oktatási ágazatot képviselő tagjaival, észrevételeik alapján történő módosítása). A probléma ismert, az étkeztetés javítása a szolgáltató, az önkormányzat, de elsősorban a gyermekek, fiatalok érdeke. Bízom benne, hogy a mai konstruktív megbeszélés is segíteni fog ezen – közölte Varga Tamás.
 
 

 
 
Paláncz György a közösségi oldalán  jelezte, hogy a beérkező panaszok miatt kezdeményezte Szarvas Péter polgármesternél a Közétkeztetési Tanács összehívását.
 
– Az oktatási intézmények képviselői részéről megtörtént az elmúlt időszak menzai étkeztetésének értékelése, kiemelve azon területeket, melyeken szükséges változtatni. Az étkeztetést végző cég képviselője elmondta, hogy a megfogalmazott észrevételeket figyelembe véve, az elmúlt napokban már történtek változtatások, a most elhangzottak alapján ez folytatódni fog. A részükről történő nyitottságot, az elégedettség javításának igényét jelzi, hogy a jövőben a diákoknak, szülőknek és az intézményeknek is lehetőségük lesz értékelni a szolgáltatást. Lehetőséget fognak biztosítani – huzamosabb időn át – kóstolómenü fogyasztására, vagy akár a konyha megtekintésére, így a szülők közvetlen tapasztalatot szerezhetnek. A havi étlap kialakításában részt vesz majd a Közétkeztetési Tanács is – tájékoztatott a tanácsnok.
 
Paláncz György hozzátette, hogy a gyermekélelmezés biztosítása városi feladat, így a következő, szeptember 22-én ülésező városi közgyűlés polgármesteri előterjesztés alapján foglalkozik majd a közétkeztetés témájával. A konstruktív megbeszélés alapján bízik abban, hogy a jövőben elégedettek lesznek majd a békéscsabai gyerekek a menzával.

További programok »

Önkormányzati hírek

Opauszki Zoltán: A megújuló energiák intenzívebb használata lehet a megoldás

Az energiapiacokon az utóbbi években drámai változások mentek végbe, az energiapiaci környezet kiszámíthatatlanná vált, az energia ára a többszörösére emelkedett. A földgáz- és villamos-energiaszámlák kifizetése jelentős terhet jelent, nem csak a családoknak, hanem az önkormányzatoknak, Békéscsabának is.
2022. szeptember 24. 12:30
FEL