Újraszentelték Bartoss Ferenc prelátus szobrát Békéscsabán

2018. október 7. 19:38 | Gyemendi Réka

Újraszentelték Bartoss Ferenc, pápai prelátus mellszobrát a Páduai Szent Antal-székesegyház udvarán vasárnap, a szent misét követően. Bartoss Ferenc 1920 és 1935 között volt a békéscsabai Belvárosi Római Katolikus Egyházközség plébánosa.

 

 

A szobrot a katolikus templomhoz kapcsolódó felújításokat követően állították új helyére. Szigeti Antal plébános elmondta: az esemény időpontjának kiválasztásában szerepet játszott, hogy idén ünnepeljük Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulóját.

- A szobor eredetileg a templom mögötti területen volt, eléggé elrejtve. Mivel most oda került az altemplom lejárata, oda már nem is akartuk visszahelyezni. Itt sokkal inkább a figyelem középpontjában van, ahol a templomudvar forgalma is lehetővé teszi azt, hogy minél többen lássák - hangsúlyozta a plébános.

A szobor Wollmuth Krisztián munkája, melyet első ízben 2000-ben állítottak fel az egyházközség 250. évfordulója alkalmából. A rendezvényen az alkotó nem tudott jelen lenni, így édesanyja ismertette a szobor elkészítésének folyamatát.

 

Bartoss Ferenc mellszobra a katolikus templom udvarán

 

Dr. Jároli József  helytörténész, nyugalmazott levéltáros beszédében kiemelte: a prelátus két bérházat építtetett Békéscsabán, de az ő idejében készült el a mai emeletes plébánia is. Az ő munkásságához köthető továbbá a mai modern katolikus egyházközség infrastruktúrája.

- Nemcsak nagy szervező, hanem kiváló lelki ember is volt, ennek köszönhetően számos egyházmegyei és pápai kitüntetést megkapott. Ezzel ismerték el egyházi vezetői az ő áldozatos munkáját - mondta el dr. Jároli József.

Hozzátette: kevés szó esik róla, hogy magyar királyi kormányfőtanácsos is volt, mely kitüntetést a kormányzótól nyerte. Továbbá mind a megyei közgyűlésnek - az akkori törvényhatósági bizottságnak - , illetve a város képviselőtestületének is tagja volt. Bartoss Ferenc a közéleti szerepvállalásán túl a lelki élet építésben is fontos szerepet vállalt.

 

 

FEL