Január 6-a, vízkereszt ünnepe: Békéscsabán is készültek rá

2019. január 6. 11:00 | Kovács Andrea

Január 6-án ünnepli a katolikus egyház vízkeresztet, azaz Jézus Krisztus megjelenését. Ekkor van Gáspár, Menyhért és Boldizsár, vagyis a napkeleti bölcsek ünnepe, illetve harminc évvel a bölcsek megjelenése után a hagyomány szerint ekkor keresztelték meg Jézust a Jordán folyóban. A békéscsabai Savio Szent Domonkos Katolikus Iskolában Szigeti Antal katolikus plébános vezetésével készültek a diákok az egyházi ünnepre.

 

 

Szigeti Antal katolikus plébános elmondta: a vízkereszt elsősorban Jézus megjelenésének ünnepe. Ezen a napon a napkeleti bölcsek: Gáspár, Menyhért és Boldizsár messziről érkeztek és hódoltak Jézus előtt, így az egész világ tudomást szerzett a megváltó születéséről. Ezen a napon a katolikus egyház az egész világot meghívja Jézus hódolatára és imádására. Ezzel az egyház azt akarja tudomására hozni, hogy Jézus nemcsak a zsidók, hanem az egész világ megváltására érkezett a világra.

A három király megjelenése mellett Jézus Jordán folyóban történő megkeresztelése is ezen a napon történt, valamint  Jézus első csodája Kánában, amikor a vizet borrá változtatta. Itt mutatta meg hatalmát először tanítványai és a jelenlévők előtt. Szigeti Antal hozzátette: a katolikus egyház ezen a napon vizet is  szentel, amelyet elvisznek magukkal a hívők otthonukba és ott keresztet vetve jelképesen emlékeznek arra, hogy keresztség által tisztultunk meg és válunk isten gyermekeivé. Általános szokás, hogy ilyenkor nemcsak a hívők viszik haza a szentelt vizet, hanem a papot is hívnak, aki megszenteli a házakat.

További programok »

FEL