20+G+M+B+18

2018. január 6. 08:04 | Zsíros András

A napkeleti bölcsek látogatása, valamint a felnőtt Jézus megkeresztelkedése a Jordán folyóban: többek között ezek a bibliai történetek szolgáltatnak alapot vízkereszt ünnepéhez. A hagyomány szerint január 6-án tartott ünneppel ér véget a karácsonyi ünnepkör, a katolikus egyházban ekkor zajlanak a házszentelések.

Arany, tömjén és mirha – sorolták az evangélikus iskola hittanosai az órán, ahol a napkeleti bölcsek látogatásáról tanultak. A tárgyaknak szimbolikus jelentőségük van: az arany királynak illő ajándék, a tömjén Istennek, a mirha pedig már a szenvedéseket vetíti előre, hiszen az fájdalomcsillapító, gyógynövényekből készült anyag. Az órát tartó Réth Katalin iskolalelkész szerint éppen ezért a kétezer éves esemény jelentősége túlmutat az akkori romantikus jeleneten, és az a ma emberének is üzen.  „A Biblia kifejezi számunkra, hogy Jézus érkezése nemcsak a zsidó embereknek volt fontos, nemcsak hozzájuk érkezett el a Messiás, hanem minden emberhez, a pogányokhoz, a nem hívőkhöz is” – mondta, hozzátéve, hogy ez a nyitottság a ma embere felé is érvényes, így mindannyiunkat elvezethet az egykori betlehemi csillag fénye a Megváltóhoz.

A Savio Szent Domonkos katolikus iskolában pedig eközben már készülődtek a közös szentmisére, ahol Szigeti Antal plébános a naphoz kötődő szokásokat is ismertette. Elmondta például, hogy ilyenkor vizet szentelnek, innen is ered az ünnep elnevezése, ezzel pedig utána a házakat is megszentelik, és felírják a bejárat fölé az új év számjegyei közé a három napkeleti bölcs nevének kezdőbetűit, akiket a hagyomány Gáspár, Menyhért és Boldizsár néven ismer. Így mintha ezt a hajlékot is meglátogatták volna.

Ezt pedig utána az iskola bejáratán meg is tette. Mint mondta, az intézmény vezetőivel együtt fontosnak tartják, hogy megszentelt helyre járjanak a gyerekek, amit a második otthonuknak tekintenek a tanárok és diákok egyaránt.

Az intézmény igazgatója szerint ezt még azok is átérzik, akik csak látogatóként térnek be az iskolába. Caimacan Klára hozzátette, Isten áldását kérték a gyermekekre, a családtagokra, amit munkájukon és mindennapjaikban egyaránt megtapasztalhatnak.

 

 

 

További programok »

Itthon

Takács Árpád koordinálja a Békés megyei gázkitermeléssel összefüggő feladatokat

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, valamint kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánította a Békés megyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet. Orbán Viktor miniszterelnök a beruházással összefüggő kiemelt jelentőségű ügyekben a koordinációs feladatok ellátására Takács Árpád Békés megyei főispánt jelölte ki.
2022. augusztus 12. 19:39
FEL