Hamvazkodás a Páduai Szent Antal-székesegyházban

2019. március 6. 16:07 | Gyemendi Réka

Március 6-án van hamvazószerda, a húsvét előtti nagyböjt első napja. Szerdán délelőtt ünnepi igeliturgiát is tartottak diákoknak a békéscsabai Páduai Szent Antal-székesegyházban.

 

 

Hamvazószerda a húsvét előtti hetedik hét szerdája, amely mozgó ünnep: legkorábban február 4-re, legkésőbb március 10-re esik. Ezzel veszi kezdetét a böjti időszak, amely emlékezés Jézus negyvennapos pusztai böjtölésére és kínszenvedéseire. A római katolikus egyházban az első vasárnap előtti szerdára esik a böjt kezdete, a vasárnapot nem tekintik böjti napnak. Így hamvazószerdától húsvét vasárnapig a böjti napok száma összesen negyven.

– Ez a húsvét előtti felkészülés ideje, amikor a keresztény hívek visszafogottsággal, önmegtartóztatással készülnek a legnagyobb ünnepünkre. Korán felismerte minden vallás, hogy a testi kívánságainkról, vágyainkról, természetes szükségleteinkről való lemondás - ami ugyan szenvedést okoz az embernek - lelki többletet is hoz – fogalmazott Harangozó Imre tanár, néprajzkutató.

 

Kép: Tóth Áron

 

Hozzátette: az igeliturgián nagy jelentősége van a hamuval hintésnek. Ennek lényege, hogy a pap a mise után megszenteli az előző évi barka hamuját, amivel keresztet rajzol a hívek homlokára. Ez a bűnbánat jelképe, ugyanis a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmeztet.

 

További programok »

FEL