A fertőzést elkaphatjuk közvetlen érintkezés útján, egy már megbetegedett személytől, de a vírussal szennyezett élelmiszer vagy ital fogyasztásával, valamint fertőzött felületek érintésével is elkaphatjuk, ha utána a kezünket a szánkhoz vagy arcunkhoz emeljük – hívja fel a figyelmet közleményében a Nébih. Már egyetlen norovírussal fertőzött személy is képes járványt kialakítani, ezért fontos, hogy beteg személy ne készítsen másoknak ételt!
A Nébih pár jó tanácsot is megfogalmazott a várandós anyukáknak:
– Egyes fagyasztott gyümölcsök nyers fogyasztásának a mellőzése!
– Utazás során kizárólag ellenőrzött vizet fogyasszanak!
– Salátafélélet, bogyós gyümölcsöket bő vízben mossák át és alaposan öblítsék le!
– Várandós vagy kisgyermekes szülők számára a sima vizes mosást érdemes kiegészíteni ecetes öblítéssel!
A betegségre nincs specifikus gyógymód, a szervezetnek saját magának kell leküzdenie a fertőzést. Fontos ilyenkor a sok pihenés, a bőséges folyadékbevitel, a könnyen emészthető ételek fogyasztása és szükség esetén a fájdalomcsillapítás.
A legtöbb beteg néhány nap alatt jobban lesz, azonban fontos tudni, hogy a fertőzést követően akár két hétig is továbbadhatja a vírust, még akkor is, ha a tünetek már elmúltak. Ez különösen fontos szempont a járvány terjedésének megakadályozása szempontjából.
Bár a norovírust szinte lehetetlen teljesen elkerülni, néhány óvintézkedéssel csökkenthetjük a fertőzés kockázatát. Az alapos és rendszeres kézmosás, a beteg emberekkel való érintkezés kerülése, valamint az ételek és italok megfelelő higiéniával történő kezelése mind segíthetnek a megelőzésben. Az idősek és a gyermekek esetében különösen veszélyes lehet a fertőzés, a megbetegedés következtében például komoly kockázatot jelenthet a kiszáradás.