Címke: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

2025. december 15.

Karácsonyi gasztroajándékok biztonságosan a Nébih tanácsaival

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja a karácsonyi ünnepek közeledtével a házi gasztroajándékok készítésének alapvető tudnivalóit gyűjtötte össze. Az ünnepi időszak közeledtével ugyanis egyre többen választják a személyre szabott, házilag készített gasztroajándékokat: lekvárokat, krémlikőröket, süteményeket vagy éppen ízesített olajokat – olvasható a hivatal közleményében.
2025. december 15. 12:22 | Bimbó Lajos
Tovább olvasom

Év végi nagy durranás: rozé pezsgőket vizsgált a Szupermenta

A Szupermenta terméktesztjén ezúttal száraz rozé pezsgőket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A tesztben 23 alkoholos ital vett részt, melyek élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek voltak, jogsértő jelölés miatt azonban öt esetben hatósági intézkedések elrendelésére volt szükség. A kedveltségi vizsgálat eredményeiből kiderült, hogy melyek a kóstolók által legkedveltebbnek ítélt rozé pezsgők – olvasható a hivatal közleményében.
2025. december 15. 10:13 | Bimbó Lajos
Tovább olvasom
2025. december 1.

Ünnepi menütervezés könnyedén a Nébih Maradék nélkül adagkalkulátorával

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) szakmai támogatásával idén adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést. A fejlesztés révén a maradeknelkul.hu oldalon ezentúl könnyedén kiszámítható, mennyi alapanyagra lesz szükség a tervezett vendégszámhoz, elkerülve ezáltal az élelmiszerpazarlást – olvasható a szervezet közleményében.
2025. december 1. 18:39 | behir.hu
Tovább olvasom
2025. november 26.

A grillsajt nemcsak a nyár slágere – hazai termékeket tesztelt a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei 33 magyar előállítású grillezhető sajtot vizsgáltak a Szupermenta terméktesztjén, melyek között – újdonságként – kilenc kistermelői termék is szerepelt. A jelölési problémák mellett a hatósági felügyelők három terméknél minőségi hibát állapítottak meg, egy esetben pedig a technológiai higiéniai kritérium nem volt megfelelő, ezért az érintett gyártóknak helyesbítő intézkedéseket kell tenniük – olvasható a hivatal közleményében.
2025. november 26. 11:03 | behir.hu
Tovább olvasom
2025. november 21.

Gyrosnyárs alapanyagot előállító üzemet függesztettek fel

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei gyrosnyárs alapanyagot, illetve gyrosnyársat is előállító húsüzemekben tartottak ellenőrzéseket. A szakemberek a vizsgálatok során fellelt súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok okán egy budapesti – gyrosnyárs alapanyagot előállító – üzem működését azonnali hatállyal felfüggesztették – olvasható a hivatal közleményében.
2025. november 21. 07:31 | behir.hu
Tovább olvasom
2025. november 11.

Kapszulakamrával az élelmiszerpazarlás ellen

A háztartások élelmiszerpazarlásának csökkentésében fontos szerepet játszik az otthoni élelmiszerkészletek tudatos kezelése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja a kapszulakamra koncepcióján keresztül nyújt gyakorlati útmutatót ahhoz, hogyan érdemes kialakítani az élelmiszer alapkészletet a háztartásokban – olvasható a szervezet közleményében.
2025. november 11. 07:18 | behir.hu
Tovább olvasom
2025. november 7.
2025. november 4.
2025. október 31.

Újra megjelent hazánkban a madárinfluenza

Egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei pecsenyekacsa tartó gazdaságban magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A betegség megerősítése után az állomány felszámolása azonnal megkezdődött, a járványügyi nyomozás folyamatban van – olvasható a szervezet közleményében.
2025. október 31. 07:31 | behir.hu
Tovább olvasom
2025. október 18.

Több megyében is kötelező intézkedések léptek életbe a madárinfluenza ellen

Az őszi időszak fokozott madárinfluenza kockázata miatt dr. Nemes Imre országos főállatorvos október 10-től megelőző intézkedéseket rendelt el a magas kockázatúnak azonosított vármegyékben. A kereskedelmi célból tartott baromfi-állományokat kötelező zártan tartani, míg az egyéb gazdaságokban a zárt helyen történő etetést és itatást kell biztosítani – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményében.
2025. október 18. 11:25 | behir.hu
Tovább olvasom
FEL