Újra szülővárosában van Molnár C. Pál Angyali üdvözlete

2019. január 21. 17:06 | behir

Különleges, restaurált festményt adtak át a magyar kultúra napja alkalmából Battonyán, hétfőn. Molnár C. Pál Angyali üdvözlet című alkotása ezentúl a festő szülővárosát gyarapítja.

 

 

A neves festőművész, Molnár C. Pál Angyali üdvözlet című festménye 1984 óta volt Battonyán, a nevét viselő emlékházban és már régóta tervezték annak felújítását. Dr. Palkó Lajosné, a Battonyai Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója az alkotás hátterét ismertetve kiemelte, hogy az 1934-ben festett mű vászna szakadt volt, pergett róla a festék, emiatt félő volt, hogy a mű teljesen élvezhetetlenné válik.

A nagyméretű olajfestményből árad a Molnár C. Pálra jellemző spiritualitás, de egy különös korszakában készült, amikor a plakátkészítést gyakorolta a festőművész. Az alkotást helyreállító Springer Ferenc okleveles festő-restaurátor elmondta, hogy Molnár C. Pál tempera technikával áttüntetett, összedolgozott színeket alkalmazott a drapériákon, arcokon, ez fedezhető fel a nagyméretű olajfestményen is. A restaurátor szerint a festő ezzel sematikusan kívánta kifejezni a drapéria megjelenését, így inkább az arcokra, illetve az egész kompozíció szellemiségére helyezte a hangsúlyt.

 

Molnár C. Pál restaurált festményét a Battonyai Városi Művelődési Központ és Könyvtárban adták át Fotó: Kovács Dénes

 

A festményt az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával mentették meg.

A szintén battonyai származású kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, Krucsainé Herter Anikó hangsúlyozta: a minisztérium kulturális államtitkársága 1,6 millió forinttal támogatta a kép helyrehozatalát.

– Nagyon fontos számunkra, hogy minden kis közösség, mű megóvása megtörténhessen, azt gondolom, hogy jó célt szolgált ez a támogatás – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Molnár C. Pál, Angyali Üdvözlet című festményét az alkotó 125. születésnapja és magyar kultúra napja alkalmából vehette át Battonya városa. Az alkotás érdekessége, hogy a festmény hátulján egy másik mű is található, amelyet alapozó réteg fed, a közeljövőben ezt az alkotást is szeretnék helyreállítani.

További programok »

Kultúra

FEL