Újra Egyed-napot tartottak a csabai Öregháznál - galériával

2023. szeptember 1. 20:28 | Vincze Attila

Negyedik alkalommal szervezett Egyed-napot a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör pénteken az Öregháznál. A rendezvényen ezúttal a szlovák gasztronómia és Pakucza József erőművész voltak a középpontban.

Kellemes nyár végi időjárás fogadta az Öregházhoz érkezőket, ahol megterített piros-fehér kockás asztalokkal és különféle frissítőkkel is készültek a szervezők. Mint ahogy a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke a behir.hu-nak elmondta, immár negyedjére rendezték meg az Egyed-napi közösségmegtartó összejövetelt. Mácsai Sándor kiemelte: korábban megidézték Mátyás király korát, volt piaci forgatag, tavaly ősmagyar ételek is szerepeltek az étlapon, míg idén szlovák gasztronómiai ételkóstolóval is várták az érdeklődőket. 

– Minden rendezvényünknek az a célja, hogy felnőtt embereknek kulturált szórakozást tudjunk nyújtani, ezt korábban Ivó napján csináltuk, mégpedig május 19-én, de miután a koronavírus-járvány állandóan ekkor támadott, áttettük Egyed napjára, szeptember elsejére. Ilyenkor csak az évnyitó zavar be egy picit, de azt hiszem, ez nem veszi el senkinek a kedvét attól, hogy jókedvűen szórakozzon, egyen, igyon, táncoljon – részletezte.

Az esemény vendége volt a sokak által ismert erőművész, Pakucza József, akivel Ferencz Rezső és Mácsai Sándor beszélgetett. A magyar Herkulesként is ismert artista 31 évet töltött az Egyesült Államokban, majd Svájcban is szerepelt, ahonnan nemrég tért haza. Jelenleg Budapesten a művésztelepen oktat, de hétvégenként azért a környéken is megfordul. 

– Békésen születtem, de Csabán nőttem fel, tehát a legtöbb időt itt töltöttem, utána pedig 22 országban vendégszerepeltem, több mint ezer városban, az USA minden államában többször is, ott 235 városban Herkulest alakítottam az amerikai álomban. Nagyon szép időszak volt, csak nagyon gyorsan eltelt – mesélte. 

A rendezvényen felléptek a Takács nővérek, a mulatozás közben-után pedig több mint 100 tombolatárgyat sorsoltak ki. 

 

Galéria

További programok »

Itthon

Gyula és Békés vármegye a díszvendége a csütörtökön kezdődő Utazás Kiállításnak

Csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a 46. Utazás Kiállítást a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Idén a rendezvény díszvendége Gyula, a történelmi fürdőváros, valamint Békés vármegye. A sikeres szereplés érdekében a jelentős turisztikai vonzerővel bíró települések részvételével tavaly év végén munkacsoport is alakult.
2024. február 20. 16:47
FEL