Újabb Tamási-darabot állít színpadra a Jókai színház

2022. január 25. 06:27 | behir.hu

A Tamási Áron-emlékévhez kapcsolódva újabb Tamási-darabot állít színpadra a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Ezúttal a Kossuth-díjas székely-magyar író Énekes madarát gondolta újra Tege Antal rendező.

Az Énekes madár című szerelmes játék Tamási Áron egyik legszebb története: boldogságkeresés, szerelemkeresés, ég és föld közt lebegés. A mű a tiszta és őszinte szerelem erejéről és az emberi jellem visszásságairól, az irigység és a gonoszság természetéről valamint az azon is győzedelmeskedő tisztaságról szól – emlékeztet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Békéscsabai Jókai Színház.

Mint írják, ez egy konfliktusos dráma, amelyben a legfőbb ellenpólusok a fiatalabb és az idősebb korosztály, valamint a szerelem és a gonoszság között helyezkednek el.  A darabot Tege Antal rendezi, aki a huszonötödik évadát játssza a Békéscsabai Jókai Színházban.

– Nem szeretnék elrugaszkodni az alap népi jellegtől, ami a darabban megjelenik, gondolok itt a díszletre és a jelmezekre. De Tamási Áron instrukcióit betartva stilizált dizájnban mutatjuk meg a folklórt, és legfőképpen a színekkel fogjuk elővarázsolni a székely motívumokat, amiket zenével is megspékelünk. – mondta Tege Antal, majd hozzátette: – Én kértem, hogy ezt a darabot rendezhessem. Tamási a mese és a valóság közti csodákat máshogy látja. Tamási a csodákat valóságnak érzi. A fiatalok harcát mutatja, a szerelem erejét. A jók elmenekülnek ebből a világból, Tamási is ezért menekíti el a hőseit. Ez foglalkoztat és a szerelem-tette emelte ki a rendező.

Kömény Móka, fiatal legényt Szabó Lajos játssza, a szerelmét Nádra Kitti alakítja Gondos Magdolna, a fiatal leány szerepében. Földesi Ágnes Villővel Gondos Eszter, Liszi Melindával Gondos Regina vénleány szerepében találkozhatunk, további szerepekben Katkó Ferenc, Csomós Lajos, Mlinár-Kőrösi Katalin, Szente Éva, Gerner Csaba és Kiss Viktória tűnnek majd fel a színpadon.

A darab bemutatója január 28-án lesz. 

További programok »

FEL