Pénteken mutatja be az Énekes madarat a Békéscsabai Jókai Színház

2022. január 26. 16:48 | Hidvégi Dávid

Kapcsolódva a Tamási Emlékév programsorozatához, újabb Tamási Áron-darabot állít színpadra a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Ezúttal a Kossuth-díjas író Énekes madarát gondolta újra Tege Antal rendező.

A társulat szerdán délelőtt tartotta a darab főpróbáját. Az Énekes madár című szerelmes játék Tamási Áron egyik legszebb története, amely a boldogságkereséssel, a szerelemkereséssel, az ég és föld közt lebegéssel foglalkozik. Az Énekes madár egy konfliktusos dráma, amelyben a legfőbb ellenpólusok a fiatalabb és az idősebb korosztály, valamint a szerelem és a gonoszság között helyezkednek el. A mű a tiszta és őszinte szerelem erejéről, és az emberi jellem visszásságairól, az irigység és a gonoszság természetéről, valamint az azon is győzedelmeskedő tisztaságról szól.

Az előadásnak változatos a zenei világa, a darabban végig zenekar játszik.

– Vannak saját és nem saját dalok és zenék a darabban. Sok mindent mai ismertebb előadóktól játszunk és van a darab elején és végén is olyan rész, amit én szereztem és komponáltam. A darab végén egy saját népdalfeldolgozást is hallhat a közönség – Gulyás Levente zenei vezető

A darabot az a Tege Antal rendezi, aki a huszonötödik évadát játssza a Békéscsabai Jókai Színházban.

– Nem szeretnék elrugaszkodni az alap népi jellegtől, ami a darabban megjelenik, gondolok itt a díszletre és a jelmezekre. Tamási Áron instrukcióit betartva, stilizált dizájnban mutatjuk meg a folklórt. Legfőképpen a színekkel fogjuk elővarázsolni a székely motívumokat, és ezt zenével is megspékeljük – mondta a rendező. Hozzátette: saját maga kérte, hogy rendezhesse a darabot.

Az Énekes madarat január 28-án, pénteken mutatja be a Jókai színház.

További programok »

Itthon

Egy vegyesboltban „nyit” újra a posta Gerlán

2022 novembere után csütörtöktől újra igénybe lehet venni a postai szolgáltatásokat Gerlán. Mint ismert, másfél évvel ezelőtt összesen hat fiókját zárta be a Magyar Posta Békéscsabán, köztük Gerlán is. Egy postapartneri programnak köszönhetően azonban ismét lehet majd a városrészben levelet, csomagot feladni, csekket befizetni vagy készpénzt felvenni.
17:09
FEL