Újabb szaktanteremmel bővült a Békéscsabai Szakképzési Központ

2023. március 31. 18:40 | Hidvégi Dávid

Az elektromos csatlakozás technikával foglalkozó német cég magyar leányvállalata, a WAGO Hungária Kft. jóvoltából egy új szaktanteremmel bővült a Békéscsabai Szakképzési Centrum. A helyiséget a Trefort Ágoston Technikum villanyszerelő tanulói használják majd.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum az utóbbi időszakban egyre több vállalattal kötött szakmai megállapodást, amelynek részeként a cégek felszerelt szaktantermeket biztosítanak a különböző tagiskoláknak annak érdekében, hogy a fiatalok a legmodernebb technológián keresztül tanulhassák meg a szakmájuk csínját-bínját. A BSZC Trefort Ágoston Technikum igazgatója elmondta: gyakorlatilag minden szakterületre kiterjednek az együttműködések. Kiss Mihály hozzátette: mára a cégek belátták, hogy számukra pozitív, ha jelen vannak az oktatási intézményekben.

– Nagyon fontos, hogy ezentúl a villanyszerelő diákok a legkorszerűbb technológiával tanulhatnak. Olyan verseny van a munkaerőért, ami az iskola hétköznapjaiban is megjelent. Sokat beszéltünk már a Légi és Gégipari Képzőközpontról, de igyekszünk minden más területen is a legkorszerűbb technikát alkalmazni, másképpen nem lehet jól oktatni – fogalmazott.

 

 

A BSZC központi épületében eddig csak egy villanyszerelő műhely volt, azonban a WAGO Hungária Kft. jóvoltából ez  szaktanteremmé bővült. A Trefort Ágoston Technikum szakmai igazgatóhelyettese elmondta: megjelent egy rendszerelemeket alkalmazó összetett technika, ahol egyes alkatrészeket modulonként kell tekinteni. Komáromi Zoltán ismertette: a lámpatestek, a kapcsoló- és elosztószerkezetek mind intelligens áramkörökkel vannak szerelve, előre legyártott csatlakozó-elemekkel és kábelekkel.

– A tervezéskor meg van határozva, hogy a kapcsolótól a világítótestig mekkora méretű kábellel kell dolgozni, és hova kell ezeket installálni. Ez terepen gyakorlatilag egy kirakós játék, ami több tervezési időt igényel, mint terepmunkát. Úgy tűnik a korszerű villanyszerelés átalakult, hiszen egy-egy irodaházat sűrűn kell az adott igények szerint átalakítani és ma már az előre elkészített falat könnyebb kicserélni, mint folyamatosan a falat vésni – hangsúlyozta.

 

Galéria

További programok »

FEL