Újabb mérföldkő: Átadták és forgalomba helyezték a Fürjesi elkerülő utat

2021. november 24. 13:14 | Papp Ádám Sándor

Szerdán a Fürjesi út - 44 számú főút találkozásánál épült körforgalmas csomópontnál tartott ünnepélyes eseményen hivatalosan is átadták és forgalomba helyezték a Fürjesi elkerülőt, amely a 444-es útjelzést kapta. A több mint 5 kilométeres, 5 milliárd forintból épült szakasz tehermentesíti a város, és újabb bizonyítéka a város klímatudatos működésének.

A közlekedők által is régóta várt beruházás készült el Békés megyében a Fürjesi elkerülő út fejlesztésével. A korábban rossz állapotban lévő szakasz immár a Csanádapácai, a 47-es, a 44-es utat, valamint az M44-es gyorsforgalmi utat köti össze. A térség országgyűlési képviselője fontos mérföldkőnek nevezte a beruházást és bízik abban, hogy a város elérhetőségének további fejlesztésével Békéscsaba vonzóbb célponttá válhat a befektetők szemében.

– Két évtizedes álom valósult meg a mai napon a Fürjesi elkerülő űt átadásával. Fontos mérföldkő, hiszen épül az M44-es gyorsforgalmi út és ha azt az elkerülő segítségével össze tudjuk kötni több másik úttal, akkor néhány perc alatt az itt letelepedni szándékozó vállalkozók elérik a gyorsforgalmi utat. Fontos, hogy elkészüljön teljes egészében az M44-es az M5-ös autópályáig, mert az 5 százalék körüli munkanélküliséget, amely Békéscsabán és a környéken van, csak akkor tudjuk csökkenteni, ha a vállalkozók számára vonzóbb lesz a település, a megközelíthetőségen sok múlik. Sokkal inkább elérhetővé válunk, és arról sem szabad elfeledkezni, hogy hatalmas forgalmat vesz le a Fürjesi elkerülő Jamináról, de Békéscsaba belvárosi részéről is. Reméljük, hogy a Dél-Békésből érkező teherforgalom nem a városon keresztül megy át a jövőben, hanem az új úton – emelte ki Herczeg Tamás.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója a beruházás ismertetésekor elmondta, hogy a 444-es jelzésű út meghosszabbodott, betonburkolatot kapott és három körforgalmi csomópont épült az 5,2 kilométeres szakaszon. A Fürjesi elkerülőn a közvilágítás mellett kerékpárút van, illetve olyan szervízút, amely alkalmas a biciklizésre. A zöld felületre is figyelve 172 darab fát és 7000 cserjét ültettek a szakaszon.

– Minden országos közúti csomópont körforgalmi kialakítást kapott és betonburkolattal létesült. A projekt részeként 750 méter hosszan megerősítettük a 44-es számú főútat, így a szakaszt bekötöttük az M44-es gyorsforgalmi útba, valamint megtörtént 2,1 kilométer hosszan a Csanádapácai út szélesítése, megerősítése és Békéscsaba ipari parkjának egy járműszerelési csomópont kialakítása is – emelte ki Pántya József.

A NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója arról is beszélt, hogy folytatódik az M44-es gyorsforgalmi út fejlesztése: a tervek szerint december második hetében átadják a Tiszakürt-Lakitelek szakaszt, de gőzerővel zajlik a Lakitelek-Szentkirály szakasz kivitelezése. Hozzátette: még idén meg szeretnék kötni a kivitelezővel a szerződést a 30 kilométeres Szentkirály és M5-ös autópálya szakaszra, amely akár már jövő tavasszal megkezdődhet.

Az M44-essel kapcsolatban továbbá hangsúlyozta, hogy a társaság készíti az engedélyezési és kivitelezési tervét annak, hogy a Kondoros térségében található Gyúrpusztai pihenőpely csomópont legyen, ezzel gyorsabb elérést biztosítva az észak-békési térség számára a gyorsforgalmi út irányába.

Galéria

További programok »

Itthon

A hét elején ismét csapadékosabb lesz az idő

A jövő hét elején ismét csapadékosabbra fordul az időjárás és megerősödik a szél is, a legmelegebb órákban a hőmérséklet 14-20 fok között alakul. A hét második felében időszakos szakadozások mellett nagyrészt erősen felhős lesz az ég, és záporok, zivatarok is előfordulhatnak, de a hőmérséklet csúcsértéke ekkor már 15 és 24 fok között alakul.
18:53
FEL