Új könyv mutatja be a MÁV Alföldi Kisvasútjának történetét

2024. április 12. 13:05 | Fajó Attila

Rendhagyó könyvbemutatóra került sor a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron. A MÁV Alföldi Kisvasút Története című kötetről a szerzők jelenlétében hullt le a lepel.

– Nekünk, Békés vármegyeieknek sokat jelentett és jelent az az egykori gazdasági kisvasútvonal, amely Vésztőtől Orosházán át Mezőkovácsházáig átszelte megyénket,m és sokak életében volt meghatározó élmények forrása vagy a mindennapos munka- és feladatvégzés elengedhetetlen eszköze – mondta el a könyv egyik szerzője, Felek Ferenc

A kiadvány egy szerzőhármas országos együttműködése révén született meg. A turisztikai főpályaudvaron kapható könyv a kisvasút történelméből az államosítás utáni fejezeteket dolgozza fel, egészen az 1970-es években történt megszűnésig, mely, mint azt Seres Sándor szerző kiemelte, méltatlanul gyorsan és kíméletlenül zajlott le. Az írócsoport harmadik tagja, Tasnádi Tamás ceglédi származásúként sem kívülállóként kísérte végig a kötet megszületését: ő a szövegtörzset gondozta, a feldolgozott adatokat pedig fogyaszthatóvá tette a közönség számára.

– Nagyon örülök neki, hogy ez a könyv nálunk kerül bemutatásra – fogalmazott Sós Imre állomásfőnök. – Békéscsaba csomóponti szerepet töltött be a kisvasút regnálásának idején és mint ilyen, ma is fontos szerepet játszhat abban, hogy a helytörténet egy fontos szeletét megismertethessük az utókorral.

Galéria

További programok »

FEL