Újabb együttműködési megállapodást írt alá a BSZC tagintézménye

2022. szeptember 30. 14:00 | Szabó Judit

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégiuma együttműködési megállapodást kötött pénteken délelőtt a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával.

Az iskolák között létrejött megállapodás elsődleges célja, hogy a csabai középiskola tanulói a tudásukat a felsőoktatási intézményben is kamatoztathassák. Ha az elmúlt egy évet tekintjük, már a negyedik együttműködést kötötte meg a BSZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégiuma. 

– A magasépítőink vannak a legnagyobb létszámban és gondoltunk arra, hogy itt is célszerű lenne egy együttműködés mihamarabbi kialakítása. Először a műszaki egyetemmel szerettünk volna, a tárgyalások folyamatban vannak, de mivel én is ide jártam a pécsi egyetemre, kézenfekvőbb volt, hogy megkeressem őket és velük kössem meg a megállapodást – fejtette ki Schnider György, az intézmény igazgatója.

Hozzátette, hogy szeretnének majd két budapesti egyetem karával is együttműködést kötni, így az intézmény összes szakának lesz egyetemi kapcsolata. Az együttműködés már csak azért is fontos, mert ez az okleveles technikumi képzés indításának alapfeltétele.

– Így könnyebb lesz a tanulóknak bekerülni az egyetemekre. Sőt, a tananyagtartalmak tanulásáért kreditpontokat kaphatnak, amivel lerövidülhet az egyetemi tanévük – folytatta az igazgató.

– Jellemzően a legnagyobb és legnívósabb felsőoktatási intézményekkel már van együttműködésünk. Természetesen még mindig vannak hátra olyan egyetemek, akiket keresünk és egy-egy szakmát a szakmával szeretnénk még összepárosítani – ezt már Mucsi Balázs, a szakképzési centrum főigazgatója emelte ki.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara az együttműködési megállapodást megelőzve egy előadással is készült a végzős magasépítő szakos tanulóknak. 

Fotó: behir.hu

– Nagyon örültünk annak, amikor megérkezett a megkeresés innen Békéscsabáról, ami egyrészt messze van Pécstől, másrészt tudjuk, hogy ez egy jó képzőhely. A nálunk tanulók révén számon tartjuk, hogy ki-milyen képzőhelyről érkezik, úgyhogy rögtön kaptunk az alkalmon, hogy próbájuk ki együtt ezt a jövőbe mutató oktatási platformot – fogalmazott dr. Medvegy Gabriella, a Pécsi Tudományi Egyetem Műszaki és Informatikai Karának dékánja. 

Az ünnepélyes aláírást színesíti egy kiállítás is, melynek mottója „Téglák a falban”. Végzős tanulók, jelenlegi építész és művész tanárok fotói, tervei illetve makettjei kaptak helyet a díszterem falai közt. A kiállított anyagok tükrözik azt a magas szintű építész képzést, amely alapot biztosít a magasépítő tanulóknak a felsőfokú építész képzésbe történő bekapcsolódásához.

Galéria

További programok »

Itthon

A sorok között kortyolni – Így fonódott össze a szépirodalom a borkultúrával

A 95. Ünnepi Könyvhét helyi programkavalkádjának csendes lezárása volt a Könyvheti Borudvar, amely a Békés Megyei Könyvtár Munkácsy-udvarában kapott helyet. A szombat esti szimpóziumon a borkultúra és az irodalom kellemesen savas elegyét fogyaszthatták a megjelentek a – Vozár M. Krisztián zongoraművész révén – kis szekundokkal, tercekkel kibélelt térben.
20:56
FEL