Újabb egymilliárd forint támogatásban részesül a Munkácsy-negyed

2020. december 18. 09:43 | Varga Diána

A Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg a kormányrendelet, amely szerint további forrást biztosítanak a Munkácsy Mihály szellemi örökségét ápoló kulturális negyed kialakításához.

A Magyar Közlöny december 17-én megjelent számában az olvasható, hogy a kormány a Modern Városok Programban, a Munkácsy Mihály örökségét ápoló és népszerűsítő Munkácsy-negyed fejlesztési projekt megvalósításához szükséges többletforrást biztosít a békési megyeszékhelynek.

Mint írják, erre a célra a 2017–2019 közt megállapított mindösszesen 2 956 255 200 forint összegű központi költségvetési támogatáson felül 2022-ben 1 042 483 565 forint plusz jut a beruházásra; a forrást a szintén az MVP-ben szereplő „paradicsomsűrítmény, illetve zöldségszárító üzem” indikatív költségkeretének terhére különítik el.

 

A Munkácsy-negyedben kibővülő gyaloghíd látványterve

 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a behir.hu megkeresésére úgy fogalmazott: a város a Kórház utcai híd eredeti állapotba való visszaállítására, a belvárosi gyalogoshíd kiszélesítésére, valamint a hamarosan a Napsugár bábszínháznak otthont adó Beliczay-kúriában zajló rekonstukciós munkálatokra kap plusz forrást. A beruházások várhatóan februárban indulnak és békéscsabai vállalkozások dolgoznak majd rajtuk. Az országgyűlési képviselő örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy Békéscsaba többlettámogatásban részesül, hiszen a megyeszékhely kulturális értékei tovább gyarapodnak. Hozzáfűzte: a bábszínház méltó környezetben kap majd helyet, a Beliczay-kúria pedig ismét megtelik majd élettel. Mint mondta, a város egy szép épülettel gazdagodik majd, amely Békéscsaba egyik ékessége lesz.

Opauszki Zoltán, a békéscsabai közgyűlés környezetvédelemért és turizmusért felelős tanácsnoka hírportálunk kérdésére arról beszélt, hogy a kormány eredetileg 3 milliárdot biztosított a Munkácsy-negyed projektre, de tekintettel arra, hogy az elmúlt években a piaci árak felemelkedtek, mintegy egymilliárd forint támogatás hiányzott ahhoz, hogy a fent említett fejlesztés elindulhasson. A tanácsnok üdvözölte a támogatói döntést, egyúttal köszönetét fejezte ki a kormánynak érte.

További programok »

Fejlesztéspolitika

Helyszíni bejárás és tájékoztató a Nádas soron

A Modern Városok Program "Geotermikus hőhasznosítás Békéscsabán” projekttel kapcsolatban tartott sajtónyilvános helyszíni bejárást a munkálatokat végző cég kedd délután a Nádas soron. A szakemberek a helyszínen többek között tájékoztattak arról, hogy hol tart jelenleg a kivitelezés valamint, hogy miért nem állhat le a fúrás.
2021. július 28. 11:22
FEL