Újabb ársapkák: a tojás és a krumpli árát mérsékelte a kormány

2022. november 9. 10:56 | D. Nagy Bence

A szerdai kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány döntése értelmében kibővítették az ársapkás alapvető élelmiszerek listáját.

A keddi kormányülésen született döntésekről számolt be a kancelláriaminiszter a szerdai kormányinfón.

– Az unió Oroszországgal szembeni szankciós politikája rendkívüli mértékben növelte az inflációt, ezért a magyar kormány nemcsak kitart a korábban meghozott gazdasági döntések mellett, de ki is bővíti azokat. A kormány újabb határozata szerint megmarad a rezsicsökkentés, a benzinárstop, valamint a KKV-k kamatstopja, emellett az ársapkás alapvető élelmiszerek sora további két elemmel, a tojással és a burgonyával bővül – foglalta össze Gulyás Gergely. Mint mondta, a friss tojás és az étkezési burgonya esetében az üzletekben, bevásárlóközpontokban, csomagküldésben a fenti két termék bruttó kiskereskedelmi ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30-ai árnál

– A nagybani piacok kivételével tehát minden területen rögzül ez az ár – tette hozzá a miniszter.

Gulyás Gergely a rezsiárakkal kapcsolatos újabb döntésről is beszámolt. Eszerint a rendszerhasználati díj 2023-ban sem emelkedhet, mint mondta: "az áremelkedés mértéke nem terhelhető rá a lakosságra." Ugyanakkor, hogy a folyamatos és jelentős mértékű drágulás ne sújtsa az ipart, ezért a kormány extraprofitadót szabott ki a szolgálatatókra.

– 2022-re 13, 2023-ra pedig 10 százalékos adókulcsot állapítunk meg az extraprofitadó tekintetében, mely döntéstől a kormány mintegy 40 milliárd forintos bevételt vár a költségvetéshez – fogalmazott a miniszter.

A tájékoztatón szó esett azon feltételek sikeres teljesítéséről is, amelyekhez az Európai Bizottság a helyreállítási alaphoz való hozzáférést kötötte.

– 17 vállalásról volt szó, azonban időközben újabb igények is támadtak. Ezek közül azokat tudjuk teljesíteni, amelyek sem a korábbi vállalásainkkal, sem az ország érdekeivel nem ellentétesek. Az unió igazságszolgáltatással kapcsolatos igényei véleményünk szerint alaptalanok – hiszen itthon független bíróságokról beszélhetünk –, de az esetleges, nem szervezeti szintű változtatásokat, pontosításokat végrehajtjuk annak érdekében, hogy minden akadály elháruljon a helyreállítási alap megítélése elől – összegezte Gulyás Gergely. 

További programok »

FEL