Újabb állomáshoz érkeztek városvédők: a vasútállomáshoz!

2024. június 20. 10:08 | Such Tamás

A vonat olyan, mint a víz – nincs olyan korosztály, amelyik ne lelkesedne érte. Ez a fránya frázis (vagy nem is fránya) a Békéscsabai Városvédő és Szépítő Egyesület tagjaira is ezerrel ráhúzható – régi vágyuk volt, hogy megnézhessék a felújított pályaudvart. A Nevezetes épületeink sorozat kapcsán ezúttal kedd délután, az állomás melletti, fekete gőzösnél találkoztak.

Az idegenvezetői feladatokat Meszesán László, a Forgalmi Csomóponti Főnökség vezetője látta el. A csoport betekinthetett a kulisszák mögé, persze ez is volta az alapelv.

 

Meszesán László mesél – Fotók: Mészáros Zsuzsa

 

– Többek között azt is megtudtuk, hogy a MÁV csak a vasútvonalat – síneket, felsővezetéket – jelenti, a mozdonyok például már másik céghez tartoznak – meséli Mészáros Zsuzsa, az egyesület alelnöke.

Hozzáfűzi, ha késik egy járat, az sokszor azért van, mert olykor be kell tenni olyan tehervonatot, amely nem mindig menetrendszerűen robog. És ha a teher egy-két percet késik, akkor az hatványozottan megérződik a személyszállításon is – mert ugye addig egy állomáson várja a személy.

– Az is kiderült, hogy a komputeres irányítóközpont már nemcsak Csabát irányítja, hanem egészen Mezőtúrig kiterjed a hatásköre – folytatja. – Egy egérkattintással például egy berényi váltót át lehet állítani. Ha azonban télen a váltó történetesen befagy, akkor természetesen a jó öreg szisztéma szerint, manuálisan hozzák működésbe.

 

 

Az egyesület tagjai a gyönyörűen felújított részeket is megtekintették. Sokadik érdekesség, hogy a kivitelezők az egyik jegyárusítóablaknál meghagytak egy sávot a falon, hogy milyen volt a régi, és az új állomás színe. A korábbi szinte ugyanolyan, csak egy kicsit sápadtabb.  

– Remek ízelítőt kaptunk az ott folyó összetett, felelősségteljes munkákról. Már nem csodálkozunk, legfeljebb csak bosszankodunk a vonatok késése miatt – összegzi.

­­­***

Számtalan élmény kapcsolható a vonatokhoz. Számtalan alkotót inspiráltak a vasparipák. Amerikában a világválság ideje alatt egy csomó csavargó utazott az egyik államokból a másikban a pőre kocsikon.

Álljon itt egy magyar szépség, a KFT-től, A vonat.

 

További programok »

Kultúra

Bolygósztori és az Ásványok világa

A „Bolygósztori – a Naprendszer keletkezése meteorit mintákba rejtve” című kiállítás feltárja a naprendszerünk titkait. Ugyanakkor nem csak a világűrbe, hanem a Föld mélyébe is betekintünk az „Ásványok világa” című kiállítás kereteiben.
2024. július 14. 00:00
FEL