Új templom épül Mezőberényben

2022. február 10. 14:18 | Vári Bianka

Új templomot épít Mezőberényben a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziója. Az alapot február elején ásták ki, az építkezés első üteme pedig május végére fejeződhet be, mintegy 39 millió forintból. Ahhoz, hogy a templom teljesen elkészüljön, a missziónak további támogatásokra van szüksége.

Mezőberény romák lakta városrésze: Delhi. Itt kezdett új templomot építeni a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziója. A szervezet egy kisebb csoportja a településen is működik, melynek hívei jelenleg egy kölcsönlakásban tartják az alkalmaikat.

– Kaptunk egy lakást, ahol minden héten összejövünk. Ott tudunk alkalmakat összehozni. Most jelenleg tízen valahányan vagyunk, de bízom benne, hogy leszünk többen is. Én magam is kijárok hat családhoz segíteni. Emellett a feleségemmel külön foglalkozunk a gyerekekkel is – fogalmazott Vagyon László.

A közösség tagja szerint jelenleg romokban van a cigányság élete, de meg van róla győződve: ahogy neki sikerült helyre jönnie, úgy másoknak is sikerülhet. Többek között ezért is fontos a templom megépítése – erősítette meg az egyház missziós igazgatója.

– Nemcsak templomként fog működni a ház. Egy olyan közösségi tér is lesz, ahol - holisztikus szemléletmóddal vizsgálva ezt az egész telepi környezetet- az itt élő közösség számára felzárkóztató programokat lehet tartani, melyek nemcsak a fizikai, hanem a lelki és a szellemi szükségeiket is kielégíti – mondta Surman László.

A missziós igazgató arról is beszélt, hogy a templomépítés gondolatával 2018-ban kezdett el először foglalkozni. Ekkor ugyanis, mint mondta, volt egy látomása arról, hogy Mezőberényben új templomot építenek. Ezt követően elment a helyszínre, és egy üres telket látott, amely helyet adhat az új épületnek.

– De nem akartunk úgy építkezni, hogy a hozzávaló forrást kérjük valahonnan, és semmit nem adunk cserébe. Szokták mondani, hogy a cigányok mindig csak kérnek, ezért én nem akartam semmit ingyen kapni. Írtam egy verseskötetet, amelyet minden bemutatóján ingyen adtam a közönségnek, de aki akarta, cserébe támogathatta az építkezést. Így elegendő összeg gyűlt össze ahhoz, hogy elkezdjük az építkezést – magyarázta az igazgató.

Egyébként a szervezet országosan 138 településen van jelen. Több közösségi házuk is működik, de teljesen új templomot most építenek először – erről Durkó Albert misszióvezető beszélt.

– A templomépítésnek nagyon nagy jelentősége van, hiszen példát szeretnénk adni a többi gyülekezeteinknek, többi cigánymissziónak is, hogy lehet ebben a környezetben olyan helyet építeni Isten dicsőségére, ahol megnyugvást, békességet, örömet, szeretetet találnak az emberek – fogalmazott.

Az épületnek külsejében is templom jellege lesz, és mintegy 100-120 főt fogadhat be. Az első ütem 39 millió forintból, május végére fejeződhet be. Ahhoz, hogy a templom teljesen elkészüljön, a missziónak további támogatásokra van szüksége.

További programok »

FEL