Új szegedi szakok a csabai egyetemen

2021. szeptember 10. 14:47 | Erdei-Kovács Zsolt

Pénteken délelőtt az egyetemi könyvtárban tartott közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Gál Ferenc Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésének eredményeként új szegedi szakok érhetőek el itt, a békéscsabai gazdaságtudományi karon.

Prof. dr. Csóka Ildikó, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai főigazgatója kérdésünkre elmondta, a tudományegyetem szellemi központként működik, és együttműködésre törekszik minden egyes, a régióban megtalálható egyetemmel. Itt, Békés megyében a GFE olyan képzéseket kínál, amelyek a lakossághoz közel találhatók meg – fejtette ki, hangsúlyozva: ezek a képzési formák az ittlévő vállalatok elvárásaihoz illeszkednek.

– Az SZTE azzal kapcsolódik be, ami jellemzően a sajátja, mint például a mérnökképzés, az informatikusképzés – mondta, kiemelve: a GFE helyszínén immár az SZTE képzései közül több is elérhető. Azon kérdésre, hogy szerinte milyen lesz a 2021/2022-es tanév, ismertette: az előző időszak sok mindenre megtanította az oktatókat, oktatásszervezőket, elsősorban a rugalmasságra, és arra, hogy érdemes könnyebben alkalmazkodni a környezet változásaihoz.

Prof. dr. Csóka Ildikó, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai főigazgatója

 

Ahogyan fogalmazott: az élet egyik legfőbb jellemzője az alkalmazkodás, hiszen enélkül nem tudunk túlélni, sőt jól élni sem, valamint az életünk minőségét sem tudjuk megtartani. Az eltelt időszak rengeteg fejlesztést hozott, immár gazdag digitális tartalom áll rendelkezésre. Bár jelenléti oktatásra, személyes találkozókra készülnek, azonban amennyiben szükséges, akkor készek arra, hogy alkalmazkodjanak a változásokhoz – tette hozzá végül.

– Bővül a békéscsabai oktatás, ami nekünk, Békés megyeieknek roppant fontos – kommentálta a történéseket Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, kiegészítve: roppant fontos azoknak a hallgatóknak, akik ide tudnak jönni tanulni, akár nappali, akár levelező tagozatos keretek között, de éppúgy fontos a munkáltatóknak és fontos a munkaerőpiacnak is, s önmagában is fontos a városnak, a térségnek, a megyének, hogy ez a szellemi tudományos bázis megerősödjön.

Dr. Árpási Zoltán, a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karának dékánja azt mondta, a megye és a térség számára kiemelt fontossággal bíró küldetésüket teljesítik. Békéscsabán 1986 óta van felsőoktatási képzés, sokféle szak volt már, az 1990-es évektől kezdve nem gazdasági képzés néven, de tartalmában gazdasági képzéseket kínáltak. Az idő folyamatosan változik, de jó pénzügyesre, jó közgazdászra folyamatosan szükség van.

Ugyanakkor az autógyártás és a gépipar nagyon komoly húzóágazat az ország számára, és egyértelmű, hogy a cégeknek ezen a területen is szakemberekre van szükségük. A két egyetem közötti együttműködés ezt az igényt igyekszik beteljesíteni. A Gál Ferenc Egyetemen jelenleg három alapszak és két felsőoktatási szakképzés érhető el, mindkettő levelezőn és nappalin is, valamint ezen kívül tudható, hogy a 2021/2022-es tanévet megközelítőleg 300 diák kezdte meg.

Varró Katalin programtervező informatikus szakra jelentkezett

 

Az általunk megkérdezett egyik diák, Varró Katalin programtervező informatikus szakra jelentkezett, amivel, mint mondta: az informatika területén a horizontot szeretné tágítani, s bár korábban már voltak ilyen jellegű tanulmányai, arra törekszik, hogy jobban megértse és ezáltal jobban tudja támogatni az informatikai csapatát, ami után akár operatív szinten is részt tud venni a munkában.

 

Galéria

További programok »

FEL