Egyetemi fenntartásban működik tovább a gyulai technikum

2021. szeptember 2. 07:28 | Erdei-Kovács Zsolt

A Göndöcs Benedek Katolikus Technikum szeptember 1-től immár a Gál Ferenc Egyetem fenntartásában működik. A gyulai oktatási intézményben megközelítőleg 150 nappali tagozatos diák kezdte meg a 2021-2022-es tanévet.

– A fenntartóváltás határozottan és egyértelműen pozitív folyamatként értelmezhető – mondta el kérdésünkre Fekete Szabolcs, a középfokú oktatási intézmény igazgatója. Hozzátette: ez egy indokolt szakmai lépés volt a Szeged-Csanádi Egyházmegye részéről, hiszen az egyetem felsőoktatási és szakképzési intézményrendszere, megalapozott tudása nagy mértékben segíti majd a technikum életét.

– Nagy változás nem lesz a jelenlegi tanévben, ez inkább majd a későbbiekben csúcsosodik ki – ismertette, kiemelve: jelenleg 147 tanuló kezdte meg a nappali tagozatot és közülük majd százan olyan technikusképzésben vesznek részt, ami nagyon hasonlít a Gál Ferenc Egyetem kampuszain oktatott szakokhoz. 

Az igazgató azt is elmondta, a fenntartóváltást hosszas egyeztetési folyamat előzte meg, amely végeredményben nagyobb biztonságot, magasabb szakmai színvonalat és hatékonyabb működést eredményez. A Gál Ferenc Egyetem rektora, Kozma Gábor kérdésünkre úgy fogalmazott, ez egy különleges nap, de maga a helyzet is különleges. Mint mondta: az átvétel azért történt meg, mert a szakképzés egyre hangsúlyosabbá válik.

– Megerősödik a szakképzés, a munkára nevelés intézményei, a korszerű tudás és a gyakorlatias, valamint a munkavállalók igényeit követő képzések világa – jellemezte a jelenleg zajló folyamatokat. A Szeged-Csanádi Egyházmegye három évtizeden át volt fenntartója a Göndöcs Benedek Katolikus Technikumnak, gyakorlatilag a saját egyetemének, a Gál Ferenc Egyetemnek adta át ezt a feladatot – egészítette ki a rektor, aláhúzva: a középfokú intézmények esetében egyre fontosabbá, meghatározóbbá válnak a felsőoktatási kapcsolatok.

Mint megtudtuk, a technikusképzésben tanuló diákok az eddigieknél magasabb színvonalú képzésben részesülnek, lehetőségük lesz részt venni a kampuszok által szervezett közös programokon, továbbá egyetemi előadásokat hallgathatnak, ami után plusz kredit jár majd.

A nagy múltú gyulai technikumban eddig több mint 10 ezer diák végzett és szerzett érettségit.

 

Galéria

További programok »

FEL