Hatalmas az igény a minőségi szaktudásra

2021. október 22. 14:25 | Erdei-Kovács Zsolt

Nyílt napot tartottak pénteken délelőtt a Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz tartozó Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium főhadiszállásán, a Puskin téri épületegyüttesben. A megnyitó ünnepség helyszínének szánt nagyterem csordultig telt általános iskolás diákokkal és szüleikkel.

– Nyugodtan menjenek el máshova is, nézzenek alaposan körül és aztán jöjjenek vissza azért, hogy jelentkezhessenek hozzánk – fogalmazta meg köszöntőjében Kiss Mihály igazgató. Mint mondta, azt a következtetést vonták le, hogy nagy az érdeklődés mind a szakmák, mind az iskola iránt is, ami jó kiindulás ahhoz, hogy a következő évben ténylegesen annyi szakember képzésével indulhassanak el, amennyit Békés megye, illetve Békéscsaba gépipara képes felvenni.

Stábunk megkérdezett egy édesanyát, aki két gyermekével és férjével Szarvasról érkezett. Elmondta, hogy a gyerekeket a gépészet és a villamosság érdekli, ezért jöttek el a nyílt napra. Gregus Ildikó hozzátette, a másik iskola, amit kinéztek Orosházán van, de ide jöttek először.

Szűcs Richárd, 11. osztályos tanuló

 

– Nagyon jó a közösség, sok barátra tettem szert az eltelt három évben – ezt már Szűcs Richárd, egy 11. osztályos tanuló mondta el kérdésünkre, aki azt is hozzátette, hogy nagyon szeret ide járni.

A szakképzés kínálatában kétségtelenül az Airbus beruházáshoz köthető Légi- és Gépipari Képzőközpont a legfontosabb jelenleg, amelyet ugyan egyelőre még nem tudunk megmutatni, de a helyszínen volt az intézmény vezetője, Balogh Csaba.

– Ez egy országos szinten egyedülálló oktatási intézmény, ami az európai szintéren is újdonságokkal tud szolgálni. Rendkívül modern, minden részletében 21. századi technológiával ellátott egységről beszélhetünk, ami a világ bármely pontján megállná a helyét. Olyan eszközök és gépek találhatók meg a Kétegyházi úti telephelyen, amelyek normál esetben kizárólag ipari környezetben fordulnak elő – fogalmazott az intézményvezető. Hozzátette: ez a körülmény attól igazán különleges, mert ezek a gépezetek egy-egy gyártósor elemeként teljesítenek, sosem önmagukban. Az üzemi környezet helyett itt lehet úgy gyakorlatozni, hogy az nem okoz fennakadást a gyártásban.

Balogh Csaba, a Légi- és Gépipari Képző Központ vezetője

 

Andreas Stöckle, az Airbus Helicopters Hungary Kft. vezérigazgatója legutóbb a Békés Megyei Pályaválasztási Vásáron adott interjút, ahol egy saját gyártású harci helikopter is megjelent. A vezérigazgató a behir.hu kérdésére kifejtette, hogy egyelőre nincs közvetlen tapasztalata a békéscsabai, illetve Békés megyei oktatással kapcsolatban, de tudomása van arról, hogy immár 25 mérnök állt hadrendbe, akik igen magas szakmai színvonalat képviselnek.

Andreas Stöckle, az Airbus Helicopters Hungary Kft. vezérigazgatója

 

Az üzem előreláthatólag 2022 második negyedévében nyithatja meg kapuit.

 

Galéria

További programok »

Itthon

FEL