Több mint 100 stand kínál szakmát, hivatást a pályaválasztási vásáron

2021. október 13. 18:39 | Erdei-Kovács Zsolt

Nagyszabású, kétnapos pályaválasztási vásárnak ad otthont a CsabaPark. A közel 5000 négyzetméteres kiállítótérben október 13-án és október 14-én több mint 100 stand, illetve kiállító kínálja a legkelendőbb portékaként jellemezhető szaktudást, ismeretet.

A pályaválasztás előtt állók, illetve szüleik számára is legtöbbször az az alapkérdés, hogy mi az a tudás, ami korszerű, versenyképes, ráadásul olyan élményt ad, hogy a mindennapi elfoglaltságot ne kínkeserves munkaként, hanem hivatásként vagy akár hobbiként lehessen megélni, és még becsületesen meg is fizetik.

Takács Árpád kormánymegbízott (a kép bal oldalán) katonatisztként kezdte pályafutását - Fotó: Such Tamás/behir.hu

 

– Nem csupán az általános iskolásoknak, hanem a középiskolásoknak és azoknak is ajánlunk szakmákat, akik már elvégezték az iskolát – fogalmazott Takács Árpád, hozzátéve: két körnek kínálnak szakmát, egyrészt azoknak, akik tudják, másrészt pedig azoknak, akik nem tudják, hogy mit szeretnének kezdeni az életükkel. A Békés megyei kormánymegbízott hozzátette, akkor teszik jól a dolgukat, ha kiművelt embereket képeznek, akik a társadalom számára hasznosak. Azon kérdésre, hogy őt mi motiválta a pályaválasztás során, Takács Árpád elmondta, Komjáthy István Mondák könyve című kötetén nőtt fel és abban azt olvasta, hogy csak hősként érdemes élni.

Ezután az Egri csillagok következett és jött még sok minden más is, ami miatt végül a katonai pályát választotta. Katonatiszt, aztán tűzoltótiszt lett, később a katasztrófavédelemnél dolgozott.  Olyan hivatást szeretett volna találni, ahol azt teheti, amit igazán szeret, méghozzá hittel és meggyőződéssel. Ebben a gyermekkor és a neveltetés, valamint a szülők iránymutatása is közrejátszott – ismertette, kiemelve: nem lett belőle hős, de azért egyáltalán nem bánta meg a döntését. Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője újságkihordóként is tevékenykedett, szociológusként, valamint az ifiház, azaz a Csabagyöngye KK egyik oszlopaként is ismert, de mint megtudtuk közművelődés speciálkollégiumot is végzett.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő újságkihordóként is tevékenykedett

 

Mint mesélte, az ilyen és ehhez hasonló pályaválasztási vásárok az ő tizenéves korában is voltak, csak éppen más konstrukcióban. A pályaválasztási kínálatot megmutatni tehát sok évtizedes történet, de ilyen jellegű, ennyire teljeskörű, mint a Békés megyei esemény, nincs még egy – emelte ki. Azt is elárulta, hogy legidősebb gyermekének azt adta tanácsként, hogy olyan szakmát, hivatást, elfoglaltságot válasszon, amelyet szeret csinálni, olyan egyetemre járjon, amit nagyon szeretne elvégezni, ahol jó neki tanulni. Az a jó munka, s abból lesz aztán hivatás, amit szeretettel végez az ember, ahol ki tud teljesedni, ahol jól érzi magát – foglalta össze.

Varga Tamás, Békéscsaba ifjúságért is felelős alpolgármestere kétszeresen is érintett a kérdésben, hiszen egy kilencedikes és egy hetedikes gyermeke van, akiknek megfelelő útravalóval szükséges szolgálni. Mint megfogalmazta, a szülőnek ismernie kell a gyermekét, a pedagógusnak pedig ismernie szükséges a diákját. Vagyis meg kell lenniük azoknak az ismereteknek, melyek segítenek irányba állítani a gyermeket, a fiatalt, ez egy nagyon fontos és nagyon nehéz feladat – húzta alá, hangsúlyozva: meg kell keresni, meg kell találni azt a hiteles forrást, ami segít eligazodni, például ez a pályaválasztási vásár is egy ilyen kommunikációs forma.

Érdemes jó alaposan utánajárni a dolgoknak, ami alapján aztán össze tud állni egy kép – fejezte ki, részletezve, hogy neki személyesen az volt az alapvetés, hogy bölcsész beállítottságú diákként a gimnáziumi tanulmányokkal adott magának még négy évet a konkrét irány eldöntésére. Sok kérdés merülhet tehát fel a pályaválasztás során, de egyvalami egyértelmű volt, a szerdai napon: a Békéscsabai Szakképzési Centrum vitte el a show-t, hiszen egy AIRBUS gyártmányú harci helikopter érkezett, ami elfújta az összes kétséget arra vonatkozóan, hogy melyik a legmenőbb iskola ma Békéscsabán.

A BSZC, illetve az AIRBUS által gyártott H145M típusú hadászati légijármű elvitte a show-t

 

Az éltanulók egy nagy kört tehettek a géppel és bár a pilóta nem kapott nyilatkozattételi engedélyt, de azt azért leírhatjuk, hogy a Szabó Gábor kapitány által irányított H145M típusú hadászati légijármű a magyar állam, illetve a Magyar Honvédség tulajdona és a most elérhető legkorszerűbb technikát képviseli. Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója úgy fogalmazott: óriási dolog az, hogy az AIRBUS gyárhoz kapcsolódó képzés mentén pozitív elbírálás alá esett a helikopter bemutatására vonatkozó kérelmük. Ha ez a masina nem nyűgözi le a 6., 7., 8. osztályos tanulókat vagy éppen az átképzésen gondolkodó felnőtteket, akkor semmi.

– Szülőként magam is érintett vagyok, három gyermekem van és egy évvel ezelőtt voltam ebben a cipőben, hiszen a saját, tavaly nyolcadik osztályos gyermekemet is be kellett iskolázni – avatott be bennünket a főigazgató, kiegészítve: nincs arra jobb igazolás, hogy valóban jó a képzés, hogy ő is a BSZC-t választotta. Nem csupán a főigazgató úr saját gyermeke lehet büszke a BSZC-re, hanem például Bakonyi Dávid is, aki a tavalyi EuroSkills szakmai megmérettetés Kiválósági érmét nyerte el, negyedik helyezett lett ugyanis mechatronika szakágban. A fiatalembert levélben köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök, aki örömét fejezte ki, hogy Dávid fiatal kora ellenére máris szakmájának mestere.

Priskin Luca, 8. c osztályos tanuló igazi hősként viselkedett, legyőzte félelmét

 

Az is mesteri volt, ahogyan Priskin Luca hozzáállt a dolgokhoz. Ő volt az egyik olyan diák, aki tiszteletkört tehetett a helikopterrel, s mint elmondta, tériszonnyal küzd, de éppen azért lesz ez megfelelő élmény, mert így talán sikerrel nézhet szembe ezzel a félelmével. Bátor leány, aki jó példával jár elől, a tanulmányi eredményeinek elismerésként vehetett részt ezen az úton.

Galéria

 

Érdemes a galériára is vetni néhány pillantást, a fotókat Such Tamás és a szerző, E.K.Zs. készítette.

További programok »

FEL