Együttműködési megállapodást kötött az egyetem és a tankerület

2022. január 18. 16:49 | Erdei-Kovács Zsolt

Kedden délután ünnepélyes keretek között írták alá az egyetem és a tankerület közötti együttműködési megállapodást. A cél az, hogy a város, a térség, a megye megtartó ereje növekedjen.

A dokumentumot Kozma Gábor, a Gál Ferenc Egyetem rektora és Bánki András, a békéscsabai tankerület igazgatója látta el kézjegyével.

– Az oktatásügynek két olyan területe találkozik itt, ahol sok múlik azon, hogy a mindennapokban is együtt építkezzünk, együtt tervezzünk – fogalmazott a megállapodás elvi részére vonatkozó kérdésünkre Kozma Gábor. Az egyetem rektora hangsúlyozta, hogy azt kell nyújtaniuk, ami Békéscsaba, Békés megye számára fontos, vagyis az itthon boldogulás lehetőségét. A családoknak arra van a legnagyobb igényük és szükségük, hogy a gyermekeik itthon is megkaphatják ugyanazt a tudást, mint máshol. Békés megyében még mindig nagyon sokat kell tenni azért, hogy azt érezzük, itt nagyon jó élni, itt nagyon jó lakni – fogalmazott, kiemelve: optimista az együttműködés tekintetében, mert a közös gondolkodásnak szép tradíciói vannak.

A Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Kara adott otthont az aláírási ceremóniának - Fotó: E.K.Zs./behir.hu

 

– Nem újkeletű megállapodásról beszélünk, hiszen az egyetem vezetése és a tankerületi központ eddig is komoly kapcsolatot ápolt egymással – ezt már Bánki András fogalmazta meg. A Békéscsabai Tankerületi Központ igazgatója ismertette, most jött el az ideje annak, hogy ezt keretek között tegyék és rögzítsék azokat a pontokat, amelyekben közös sikereket érhetnek el. A tankerületnek a megye vezetésével és a megye meghatározó intézményeivel azonos céljai vannak, vagyis, hogy a térség megtartóképességét növeljék. Közös cél, hogy az itt tanuló diákok helyben tanuljanak tovább, itt vállaljanak munkát és itt telepedjenek le. Ehhez nagyon fontos az, hogy szoros legyen az együttműködés azokkal, akik ezt elő tudják segíteni – részletezte Bánki András.

Az eseményen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is tiszteletét tette, aki azt emelte ki, hogy a békéscsabai tankerület intézményeiben több mint 15 ezer diák tanul és több mint 1500 pedagógus dolgozik ebben a rendszerben. – Az is nyilvánvaló, hogy van dolga a Békés megyei felsőoktatásnak, ami önmagában nem oldja meg a helyzetünket, de ha nincs felsőoktatás, akkor viszont minden törekvésünk elégtelen arra nézve, hogy ez a régió, ez a megye úgy fejlődjön, ahogyan mi szeretnénk – foglalta össze a térség országgyűlési képviselője. Varga Tamás Békéscsaba alpolgármestere pedig úgy fogalmazott, összességében elmondható, hogy a térségben az oktatási ágazat szereplőinek együttműködése folyamatos.

Középen Varga Tamás, Békéscsaba oktatási ügyekért is felelős alpolgármestere

 

Ennek megvannak a formális és informális keretei, napi kapcsolattartás van a különféle szereplők, a tankerületi központ, a tankerület intézményei és az egyetem között. Fontos ezeket deklarálni és megerősíteni – hangsúlyozta, aláhúzva: meghatározó, hogy mennyien jönnek vissza ide vagy éppen maradnak itt Békéscsabán. A megállapodással összefüggésben tartott tájékoztató alkalmával az is elhangzott, hogy közös munkacsoportot hoznak létre, ahol kidolgozzák a további lépéseket.

 

További programok »

FEL