Hármas pillér - a jövő oktatását segíti az együttműködés

2023. február 8. 16:50 | Vári Bianka

Háromoldalú együttműködési megállapodást kötött a Békés Vármegyei Kormányhivatal, a Szegedi Tudományegyetem, és a Gál Ferenc Egyetem. Az intézmények közös célja, hogy a térségben is elérhető legyen a minőségi mérnökképzés, ezzel is hozzájárulva a térség népességmegtartó képességének növeléséhez.

Az eseményen Takács Árpád Békés vármegyei főispán kifejtette, hogy már öt évvel ezelőtt létrehozták a szakképzési munkacsoportot, a pályaorientációs kerekasztalt, melynek feladata, hogy tervezze, alakítsa az oktatás jövőjét a térségben. A mostani megállapodás célja, hogy növelje a térség népességmegtartó képességét.

– Fontos az, hogy olyan képzések szilárduljanak itt meg, amelyek aztán részben itt tartják a fiatalokat, a középkorúakat, azokat a munkavállalókat, akikre a munkáltatók számítanak a saját területükön – erről már Herczeg Tamás országgyűlési képviselő beszélt.

Rovó László rektor felidézte, hogy a Szegedi Tudományegyetem már a megalakulásakor is azon dolgozott, hogy magas színvonalú képzést biztosítson az ország elmaradott területein.

A Szegedi Tudományegyetem, a korábbi rektorok az elmúlt 100 évben jól dolgoztak, ezt elmondhatom. Hiszen ma a világ egyetemeinek felső 3 százalékában vagyunk, vannak olyan mérések, ahol az elsők vagyunk az országban, és ismerve a Szegedi Tudományegyetem folyamatosan növekvő teljesítményét, bízom abban, hogy ez előre fog menni – fogalmazott.

Az együttműködés révén a térség oktatása több pilléren nyugszik. A Gál Ferenc Egyetem rektora arról számolt be, hogy az intézmény jelenleg futó képzésein a hallgatók közel 80 százaléka levelező tagozatos. Sokan család vagy munka mellett kezdenek új tanulmányokba, ezért véleménye szerint kiemelt fontosságú, hogy legyen minőségi képzés a térségben.

– Ahogy főispán úr is említette, többéves előzményei vannak, hogy ez a mai megállapodás létrejöhetett. Én a magam részéről is nagyon fontosnak és örömtelinek tartom ezt az eseményt – fogalmazott Dux László.

Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírása után a szakképzési munkacsoport pályaorientációs kerekasztala megtartotta soron következő ülését.

 

További programok »

FEL