Új szaktanteremben tanulhatnak ősztől a BSZC tanulói

2022. június 30. 15:46 | Vári Bianka

Újabb együttműködési megállapodást kötött a Békéscsabai Szakképzési Centrum. Ez úttal a Wienerberger cég magyarországi vállalatával írtak alá szerződést. Ennek értelmében az építőipari cég összesen közel 20 millió forintnyi pénzbeli és termékadománnyal támogatja egy új szaktanterem létrehozását a Vásárhelyi Pál Technikumban.

A Wienerberger csoport összesen 29 európai országban van jelen, világszerte pedig mintegy 17 000 alkalmazottat foglalkoztat. Az építőipari cég sok éves kapcsolatot ápol a várossal, hiszen 10 magyarországi gyárából kettőt egy tégla- és egy cserépgyárat Békéscsabán működtet. A vállalat már régóta támogatja a szakképző centrum munkáját, ezúttal pedig egy építőipari szaktanterem létrehozását finanszírozza.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója az eseményen elmondta, hogy egy hosszú tárgyalás-sorozat előzte meg a jelenlegi együttműködési megállapodás aláírását. Mucsi Balázs hozzátette, hogy a BSZC a méretéből adódóan is sok partnerrel ápol közös kapcsolatot.

– Iskolánk olyan vállalkozásokkal és civil együttműködőkkel, vagy egyetemekkel képes és hajlandó együttműködni, amelyek a saját területükön az élen járnak. Ezért is jöhetett létre ez a megállapodás a Wienerbergerrel, amely a maga területén szintén az élen jár. A céggel karöltve mi leszünk azok, akik szakmai alapokon nyújtunk minőségi képzéseket, ezzel pedig a szakember-utánpótlást tudjuk majd biztosítani – mondta a főigazgató.

 

Fotó: Piller György

Tarsoly József vezérigazgató és Mucsi Balázs főigazgató aláírja a megállapodást. Fotó: Piller György

 

Fontos, hogy a jelenlegi fejlesztés mind a technikumi képzésekben, mind a felnőttek oktatásában kézzelfogható lesz – tette hozzá. Mucsi Balázs ezt követően ismertette, hogy az együttműködés részeként, a vállalat mintegy 17 millió forintos támogatásának köszönhetően hoznak létre egy olyan oktatótermet, ahol a diákok megismerkedhetnek az aktuálisan legmodernebb technológiákkal, termékekkel.

– Egyrészről lesz egy fejlesztésünk, ahol közösen létrehozzuk ezt a termet a benne lévő eszközökkel, másrészt pedig segítséget kapunk az oktatásban is. Beemeljük azt a modernkori, lehető legújabb technológiát, amely most elérhető a piacon, ebben pedig a Wienerberger szakmai napokkal, gyárlátogatásokkal, valamint rendszerbe épített tudásanyaggal fog bennünket segíteni. Ily módon olyan tudást kapnak a diákjaink, amely a piacról táplálkozik.

Az országban a békéscsabai gyár a legnagyobb: évente 17 000 lakóház befedéséhez szükséges cserepet, valamint 2000 családi ház építéséhez elegendő téglát gyártanak. A vállalat magyarországi vezérigazgatója elmondta, hogy az együttműködés a gyár számára is hasznos.

– A gyár abban érdekelt, hogy jó minőségű termékeket állítson elő, és profitot termeljen. De hiába gondoskodunk arról, hogy a lehető legjobb terméket biztosítsuk, ezekből önmagukban nem lesznek épületek. Ahhoz, hogy felépüljenek, fontos, hogy motivált, hozzáértő, jó szakemberek kezei az anyagból épületet formáljanak – fogalmazott Tarsoly József.

A Vásárhelyi Pál Technikum szaktantermében a tervek szerint már szeptemberben fogadhatják a diákokat. Az új létesítményben megjelennek majd a cég építőanyagai: falazóelemek, tetőcserepek, a térkövek és ereszcsatornák is.

– Mindenből építünk egy kicsit, falat, tetőszerkezetet, födémet, hogy a gyerekek ne csak az anyagokat tanulmányozhassák, hanem a beépítési módot, az alkalmazás-technikát is.

A vezérigazgató hozzátette, hogy a mai építőipar legnagyobb problémája a szakemberhiány, ezért mindenképpen szeretnének hozzájárulni, hogy minél több olyan szakképzett ember legyen, aki ismeri és alkalmazza a modern technológiákat.

További programok »

Itthon

Hódít a halk, sikkes, minőségi egyszerűség a divatban

A divat folyamatosan változik, szinte lehetetlen tartani a lépést ezen a területen. Több kutatómunka, tanulmány és beszélgetés juttatott el arra a gondolatra, hogy az öltözködésben a legfontosabb érték a fenntarthatóság. Az elmúlt évtizedben nőtt a tudatos vásárlás: aki eddig akár 6-7 ruhadarabot is megvásárolt, az mára legfeljebb 3-4 jobb minőségű alapdarabot tart a szekrényben.
2024. február 25. 19:00
FEL