Több szakemberre van szükség – Új építőipari szaktantermet kapott a Vízmű

2022. november 26. 07:22 | Hidvégi Dávid

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium új építőipari szaktantermet kapott a Wienerberger Zrt. jóvoltából. Az ország egyik vezető téglagyártójának számító vállalt 20 millió forintot szánt a fejlesztésre.

A vállalat jelenleg Solymáron, Kőszegen, Balatonszentgyörgyön, Békéscsabán és Tiszavasváriban üzemeltet téglagyártó üzemet, Békéscsabán és Csornán külön üzemekben cserépgyártás zajlik. A békési megyeszékhelyen lévő gyár jelenleg Európa egyik legnagyobb cserépgyára. Az üzem kapacitása évente 30 millió tetőcserép és 2 millió idomcserép, amely mintegy 15 ezer családi házra elegendő. A cég mostantól a helyi szakképzést is támogatja azért, hogy pótolja a szakemberhiányt.

 

 

– Ebben az évben egészen jól teljesít a magyar építőipar, úgy számolunk, hogy év végéig 25 ezer új lakás létesül. Épülhetne akár 40 ezer is, de arra nincs kapacitás, mert kevés a szakember. Még több anyagot tudtunk volna előállítani, de nincs rá elég munkavállaló, ezért fontos, hogy ehhez hasonló tantermekben képezzünk újabb és újabb szakembereket – emelte ki Tarsoly József, a Wienerberger Téglaipari Zrt. vezérigazgatója.

A Wienerberger AG vezérigazgatója arról beszélt, hogy minden a jó oktatásból indul ki, majd példaként említette, hogy a Békéscsabán előállított építőanyagok 100 évig fennmaradnak, így tudatosítani kell a fiatal generációban azt, hogy a jövőjükért tesznek, ha az építőiparban helyezkednek el. Heimo Scheuch hozzátette: azokkal az alapanyagokkal, amikkel a diákok vagy a helyi szakemberek dolgoznak teljesegészében újrahasznosíthatók.

A térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a Vásárhelyi Pál Technikumban tanuló diákok 65-70 százaléka felsőoktatásba megy tanulni, míg akik a szakképzést választják, azokat később nagybecsben tartják a helyi munkáltatók.

 

 

– Büszkék vagyunk arra, hogy ez a cég meghatározó szereplője a békéscsabai munkaerőpiacnak és vállalati körnek. Ez a tanterem az egész város büszkesége lesz, ahol gyakorlatilag a vállalat termékei mintaként megtalálhatók. Itt majd évente legalább 200 diák tanul – fogalmazott Herczeg Tamás.

Békéscsaba polgármestere örömteli hangulatát fejezte ki, hogy a megyeszékhelyen a Wienerberger nemcsak a termeléssel, beruházásokkal, értékesítéssel foglalkozik, hanem komoly összeget áldozott arra, hogy ebben a patinás iskolában berendezett egy szaktantermet a jelen és a jövő diákjainak.

 

 

– A cég Békéscsabán 200 főt alkalmaz és nagyon fontos szerepet tölt be a helyi gazdasági életben, gyarapítja a várost. Aki az oktatásba fektet be, az a jövőbe fektet be. A szaktanterem megvalósulása egyfajta hagyományőrzés is, hiszen a városban több, mint száz évre nyúlik vissza a téglagyártás a Such és a Bohn családoknak köszönhetően – húzta alá Szarvas Péter.

A beruházás ünnepélyes átadására meghívott miniszterelnök-helyettes a behir.hu kérdésére elmondta: Magyarország egy exportorientált ország. Semjén Zsolt kiemelte: hazánkban azért alacsony a cégek adója, hogy minél több külföldi vállalat fektessen be. Példaként említette: a profitadó 9, míg a személyi jövedelemadó 15 százalékos, ami nagyon kedvező a külföldi befektetők számára, különösen válságok idején.

– Ha munkahely van, akkor minden van. A kanyarban való előzés csak akkor lehetséges, hogy ha a munkahelyeket megvédjük és külföldi beruházásoknak minél nagyobb teret adunk, így gazdaság növekszik, a munkahelyek pedig megmaradnak. Fontos, hogy olyan cégek jöjjenek, akik nem tárgyként, hanem emberként kezelik a dolgozóikat – fogalmazott Semjén Zsolt.

További programok »

FEL