Új madárfaj jelent meg a Tiszántúlon

2019. február 9. 07:22 | behir

Alig kezdődött meg az új év és máris feltűnt egy különleges madárfaj a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén - írta meg a szervezet honlapján péteken.

Február 7-én jelent meg a hír a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongárd Megyei Helyi Csoportjának Facebook oldalán, hogy Ampovics Zsolt szegedi madarász egy fehércsőrű búvárt (Gavia adamsii) figyelt meg és fotózott le Hódmezővásárhely mellett. A hír hallatára az ország minden területéről érkeztek madarászok a ritkaság megtekintésére.

A megfigyelés jelentőségét jól tükrözi, hogy a faj megjelenése Európában is kuriózumnak számít hiszen a távoli északon, Szibériában, Alaszkában és Kanadában élő faj ritkán keveredik kontinensünkre. Magyarországon mindössze második alkalommal jelent meg ez a faj, a Tiszántúlon pedig első alkalommal.

Az európai búvárfajok közül térségünkben az északi és a sarki búvár egyedei fordulnak elő jellemzően az őszi-téli időszakban, de ezek a fajok sem láthatók minden évben. A harmadik, kontinensünkön fészkelő fajuk, a jeges búvár számít hazánkban a legritkább vendégnek.

A búvárok, mint nevük is mutatja, kiválóan úsznak és a mélyebb vizekben vadásznak halakra, rákokra, csigákra.

 

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

FEL