Új helyen, korszerű körülmények között működik a pszichológiai tanácsadó

2019. október 10. 07:08 | Kovács Andrea

Augusztus 21-e óta új helyen, a Bartók Béla út 12. szám alatt fogadják a klienseket Békéscsabán a pszichológiai tanácsadó szakemberei. Az épület energetikai korszerűsítését 86 milliós forintos uniós támogatásból valósította meg az önkormányzat, a belső felújítási és festési munkálatok költségét pedig saját erőből biztosították.

– Egy nagyon lerobbant állapotú épületből sikerült egy esztétikailag és funkcionális szempontból is kiváló intézményt létrehozni a város szívében –hangsúlyozta Herczeg Tamás, a Bartók Béla út 12. szám alatt lévő önkormányzati éplület energetikai korszerűsítését záró projektátadó rendezvényen. A térség országgyűlési képviselője hozzátette: hosszú évek óta megoldandó probléma volt az is, hogy a városban a mentálhigiénés, pszichológiai, illetve pszichiátriai ellátás szétszórtan és méltatlan körülmények között működött. Szerettek volna ezeknek a tevékenységeknek valamilyen központi helyen levő, és a kiváló szakmai munkának megfelő színvonalú hátteret biztosítani.

 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő (fotó: Milyó Pál)

 

Bíró Csaba, a körzet önkormányzati képviselője köszönetét fejezte ki Herczeg Tamásnak és dr. Zelenyánszkiné Fábián Ágnesnek, akik a testület tagjaiként hosszú évekig dolgoztak azon, hogy a feladatukat önzetlenül és hivatásszerűen ellátó szakemberek munkáját a fejlesztés által könnyebbé tegyék. Fontos szempont volt az is, hogy az épület energetikai felújítása hosszútávon is kifizetődő legyen, a megspórolt pénzt az önkormányzat újabb fejlesztésekre fordíthatja.

 

Bíró Csaba a Bartók B. u. 12. átadásán

Bíró Csaba önkormányzati képviselő (fotó: Milyó Pál)

 

Az épület energetikai korszerűsítése 86 millió forintos európai uniós támogatásból valósult meg. A homlokzatot több mint 500 négyzetméteren, a tetőfödémet pedig megközelítőleg 400  méteren hőszigetelték. Az épület teljes körű gépészeti felújítása mellett a külső-belső akadálymentesítést is megvalósították, 63 darab nyílászárót cseréltek ki, és a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve, egy háztartási méretű kiserőművet és a napelemes rendszert is kiépítettek – ismertette a beruházás részleteit dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője.

 

Varga Éva vezető pszichológus

dr. Varga Éva vezető pszichológus (fotó: Milyó Pál)

 

Varga Éva, a pszichológiai tanácsadó és mentálhigiénés gondozó vezető pszichológusa elmondta: Békéscsabán 1992 óta létezik pszichológia tanácsadás, és az országban jelenleg is csak négy helyen folyik ilyen szintű városi ellátás.  Tevékenységük az évek során egyre bővült. 2006 óta pszichiáterek, valamint gyermek és felnőtt klinikai szakpszichológusok is dolgoznak az intézményben, 2018 óta pedig újra van gyermekpszichiátriai rendelés is a városban. Az összesen 90 órás rendelési időt az eddiginél négyszer nagyobb területen tudják ellátni. A tevékenységüket mindenféleképpen bővíteni szeretnék, az egészségügyi ellátás mellett csoportos terápiára és az önkéntes segítők továbbképzésre is lehetőség lesz a jövőben. 

Galéria

 

A Bartók Béla út 12. szám alatti épület felújítása "A Békéscsaba, Bartók Béla út 12. szám alatti és a Békéscsaba, Féja Géza tér 1. (Lencsési Közösségi Ház) önkormányzati épületek entergetikai korszerűsítése” című, TOP-6.5.1-16-BC1-2017-00007 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.   

 

 

 

További programok »

Itthon

Termelői mézvásárral folytatódott a gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál

Ezen a hétvégén rendezik Gyula legédesebb gasztronómiai eseményét, a tizennegyedik Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a cukrászati különlegességek bemutatása mellett méhészeti kiállítással és vásárral várják az érdeklődőket. Immáron hagyomány, hogy a fesztivál második napján hirdetik ki az "Év Kiváló Magyar Méze" verseny győztesét.
17:21
FEL