Ugrásszerűen megnőtt a császármetszések száma

2017. július 9. 13:11 | Papp Ádám Sándor

A döntés nem csak az orvosokon múlik, egyre több nő kéri ezt a beavatkozást.

 

„Nekem programozott császárom volt, és nagyon-nagyon hamar felépültem. Ebben nyilván szerepet játszott az is, hogy előtte rengeteget sportoltam, és ami a legfontosabb szerintem, hogy így akartam szülni. Számomra így volt a tökéletes, és miután teljesült a vágyam, nagyon boldog voltam” – írta a szüléssel foglalkozó egyik netes fórumon egy anya.

Egyre többen gondolkodhatnak hozzá hasonlóan – ezt jelzi, hogy az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a császármetszések aránya. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint, míg 1990-ben 10 százalék körüli volt, a 2000-es évek elejére megduplázódott, 2006-ban pedig már közel 30 százalékosra nőtt. Budapesten pedig már minden második baba császárral születik.

Az egyik fő ok, hogy – leggyakrabban a tanulásra vagy a karrierre hivatkozva – sokan ma már 35, 40 éves korban szülnek először, ami önmagában megnöveli a komplikációk esélyét, egyúttal a császármetszések számát is. Statisztikailag kimutatható a magasabb életkorral és az iskolázottsággal együtt járó jobb érdekérvényesítő képesség hatása – magyarázza Papp Zoltán szülész-nőgyógyász szakorvos, a Maternity Magánklinika igazgatója a császármetszésekről szóló tájékoztatójában. Sokat változott persze maga a beavatkozás is, amely már régen nem ijesztő, életmentő műtét életre szóló heggel.

Orvosi javallat nélkül, kizárólag anyai kérésre császármetszés nem végezhető a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalása szerint. Az orvosilag tényleg szükséges császármetszések arányát szakértők 15–19 százalékra teszik, ami jóval kisebb arány, mint itthon a kórházak nagy részében.

A társadalom elvárása a „modern” szülészettől igen sokrétű, azaz fő szempont a biztonság, lehetőleg legyen fájdalommentes, egyszerű, és ezért a császármetszés is egyre inkább elfogadott (és elvárt) „természetes szülésmód” – magyarázza Papp Zoltán. Nem mellesleg jó üzlet is. A programozott császár 200–500 ezer forint közötti tarifája ugyanis magasabb a hagyományos szülés áránál (hálapénzénél) és persze az OEP is többet fizet a műtétért.

 

Forrás: hvg.hu

FEL