Igazi „lélekhelyszín” volt a III. Kárpátmedencei Ifjúsági Műhelytábor

2018. szeptember 11. 16:50 | Mikóczy Erika

Nekem a Kárpát-medence lélekhelyszín – fogalmazott egy Székelyföldről érkezett lány Szarvason, abban az ifjúsági műhelytáborban – a Vektoron –, amelyet határon túli és a viharsarki magyar fiataloknak rendeztek szeptember 6-a és 9-e között. A történelmi Magyarország szívében tartott találkozó után azt hiszem, kétség sem férhet hozzá, hogy ha ez az ott összegyűlt fiatalokon múlik, akkor a Kárpát-medence mindenképpen az egyik, nekünk pedig talán a legcsodásabb lélekhelyszín lehet a világon a jövőben is.

Szarvason az Erzsébet ligeti tábor négy napra összehozta Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Vajdaság és Viharsarok fiataljait, hogy tanuljanak valami újat magukról, hogy jobban megismerjék egymás környezetét, életét, hátterét, múltját. A tábor lehetőséget nyújtott arra is, hogy rálássanak: ami egyiküknek természetes, a mindennapok része, az a másik számára egy küzdelmek árán elérhető cél. Mindemellett fontos volt a sok közös program: a táncház, az éjszaki fürdőzés, a The Rollercoasters koncert, a Szilvanapok, beszélgetés Felméri Péterrel, illetve Veres Mártonnal, a Magyar Ifjúsági Konferencia elnökével, és a sokszor éjszakába vagy inkább hajnalba nyúló nagy beszélgetések is egymással.

 

 

 

A Vektort harmadik alkalommal szervezték meg együttműködésben Felvidék, Erdély, Vajdaság, Kárpátalja illetve Viharsarok fiatalokat tömörítő szervezetei, alapítványai. A témát mindig a résztvevők javaslatai alapján választják ki a szervezők, ezúttal az önismeret, önkép került a középpontba.

A történelmi Magyarország szívében összesereglett fiatalokat Hodálik Pál, Szarvas alpolgármestere köszöntötte, majd a tábor több mint hetven résztvevője a Csongrád és Békés megyei segítőkből álló Villanások Mentális Színház playback-színházi előadásával, és egy esti, közös játékkal hangolódott arra az önismereti útra, amelynek felvillantására ez a pár nap lehetőséget nyújtott.

Ezután öt, szakemberek vezette önismereti kiscsoportban dolgoztak a fiatalok, körüljárva az önkép, a kommunikáció, az értékek, erősségek, képességek témakörét és a célok megfogalmazását. A játékos feladatokon keresztül nyilvánvalóvá vált, hogy éljen bárhol a Kárpát-medencében, több dologban hasonlóan gondolkodik sok-sok fiatal, és az is kitűnt, hogy a magyarsága valamennyi jelenlevő életében kiemelt jelentőségű. Látszott az is, mennyire fontosak számukra a gyökerek és azok az értékek, amelyeket szűkebb vagy tágabb értelemben vett otthonukból hoztak magukkal, és közben mindezt nagy nyíltsággal és vidámsággal közvetítették egymás felé.

 

 

A kiscsoportos foglalkozások befejeztével az öt csoport dramatikus formában, sűrítve mutatta be, honnan indultak és hová érkeztek el három nap alatt, ezután egy hatalmas körben állva váltak eggyé a Kárpát-medence Szarvasra érkezett fiataljai, amikor valaki elkezdte énekelni a többiek pedig folytatták az Ismerős Arcok dalát és énekelték együtt: „mi egy vérből valók vagyunk”…

 

 

Papp Zoltán: A Vektor nem egyetlen program, hanem egy együttműködés, ami folyamatosan bővül és fejlődik

 

 

Mint azt Papp Zoltán főszervezőtől, a Játszótér Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnökétől megtudtuk először 2015-ben hoztak létre egy kapcsolatépítési workshopot felvidéki és erdélyi szervezetek bevonásával, ahol egy közös projekt létrehozásán ötleteltek.

– Ebből alakult ki egy nagyobb rendezvény gondolata, aminek a Vektor fantázianevet adtuk, egyébként pedig ez a Kárpátmedencei Ifjúsági Műhelytábor. Első alkalommal 2016-ban szerveztünk ilyen találkozót, azóta minden évben ugyanott, a Szarvasi Ifjúsági Táborban gyűlünk össze, hogy más-más témát dolgozzunk fel.

 

– Kik és hogyan vehetnek részt ezekben a táborokban?

 

– Minden területi egységnél van egy-egy partnerszervezetünk, akik a toborzás folyamatát lebonyolítják, de alapvetően tekintve a rendezvény nyitott, egy internetes jelentkezési lap kitöltésével bárki jelentkezhet. Túljelentkezés esetén a helyi partnerszervezetek döntik el, hogy a saját tájegységükről végül ki jöhet el. Ebben a folyamatban természetesen előnyt élveznek a korábbi, megbízható résztvevők, de igyekszünk minél több új fiatalt is bevonni, megismerni.

 

– Mi volt az eddigi táborok tematikája?

 

– Az első alkalommal 2 szekció volt, a munka világa és a vállalkozások fejlesztése, akkor megközelítőleg 40 résztvevő jött el. A második alkalommal a téma a kommunikációs és prezentációs készségek fejlesztése volt, ekkor már 50 résztvevőnk volt, és csatlakozott hozzánk a vajdasági térség is. Idén 65 fiatal jött el, a téma pedig az önismeret, önkép volt.

 

 

– Most kik voltak a szervezők, és milyen forrásból valósulhatott meg ez a pár nap?

 

A Vektor első alkalommal Erasmus+ pályázati forrásból valósult meg, majd 2017-ben már egy EFOP-1.2.2-es európai uniós pályázatba sikerült beépítenünk. 2018-tól az EFOP-5.2.2-17-2017-00051 azonosítószámú, "Ifjúsági módszertani kézikönyv" című pályázatba került bele, mint annak szerves része. A projekt főpályázója a Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület, amely – mint stratégiai és finanszírozó partner – segít a Vektor megvalósításában, illetve annak eredményeire építve hozza létre a saját kézikönyvét. A szervezés oszlopos tagja a Játszótér Közhasznú Alapítvány (Békéscsaba), a Jókai Mór Diákkör (Komárom), a József Attila Ifjúsági Klub (Pozsony), a Máréfalvi Rozetta Ifjúsági Egyesület (Székelyudvarhely), a Vajdasági Ifjúsági Fórum (Szabadka) és a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (Ungvár). További bővítést egyelőre nem tervezünk, de nyitottak vagyunk erre a lehetőségre is.

 

– Önkéntesek is segítették előkészíteni és berendezni a tábort. Ha valaki a későbbiekben szeretne itt önkénteskedni, hogyan teheti meg?

 

– A helyi önkénteseket a helyi partnerszervezetek, szervezők jelölik ki, találják meg általában saját tagjaik közül. Ez alól egyedül mi, azaz a Játszótér Közhasznú Alapítvány a kivétel, mivel jogi formánkból adódóan nincs tagságunk. Mi minden évben tavasszal hirdetjük meg elsősorban a korábbi résztvevők között a csatlakozás lehetőségét. Idén ez nagy sikerrel zajlott le, jövőre várhatóan több új önkéntesünk is lesz.

 

– Év közben mindezek folyományaként van-e olyan program, amelybe bekapcsolódhatnak a fiatalok?

 

– A Vektor nem egyetlen program, hanem egy együttműködés, ami folyamatosan bővül és fejlődik. Minden év februárjában kezdjük meg a munkát, de tavaly már ősszel is szerveztünk az együttműködő partnerek számára képzést, amit saját szervezetüknél, de a Vektorban is tudtak hasznosítani. A következő évre való felkészülés már rögtön a zárást követően megkezdődik, több alkalommal ellátogatunk majd egymás rendezvényeire, de kifejezetten projekttalálkozókat is létrehozunk, hiszen az EFOP-5.2.2 program keretében más feladataink is vannak, amiket lelkesen ellátunk. Aztán pedig gőzerővel készülünk a jövő évi táborra.

 

 

További programok »

Kultúra

FEL