Sikeres volt Szarvason az idei VEKTOR

Szarvas városa adott helyet szeptember első hetében a II. Kárpát-medencei Ifjúsági Műhelytábornak, közismertebb nevén a VEKTOR-nak. Ez egy négynapos rendezvény, melyet felvidéki, erdélyi és viharsarki fiatalok közösen álmodtak meg 2015-ben azért, hogy évente egyszer találkozzanak, egy számukra érdekes témát közösen feldolgozzanak.

A VEKTOR idén másodjára került megrendezésre a résztvevők prezentációs és tárgyalási készségének fejlesztése céljából. A témát a fiatalok javaslatai alapján választották ki a szervezők, és csoportfoglalkozások, játékos feladatmegoldások keretében a jelenlévőkkel közösen tárták fel.

A szervezésbe minden tájegységről kapcsolódott be ifjúsági szervezet, így Felvidékről a Jókai Mór Diákkör (Komárno) és a József Attila Ifjúsági Klub (Pozsony), Erdélyből a Máréfalvi Rozetta Ifjúsági Egyesület (Máréfalva), a Viharsarokból pedig a Játszótér Alapítvány (Békéscsaba). Idén azonban a forrásteremtésben és a szakmai támogatásban az Egyensúly AE Egyesület és együttműködő partnerei is fontos szerepet játszottak, illetve a Vajdasági Ifjúsági Fórum is küldött résztvevőket, jövőre pedig már szervezőként csatlakozik a szervezet az eseményhez. A rendezvényen megközelítőleg 60 fiatal, és 6 segítő szakember vett részt, akik a szakmai programok lebonyolításában vállaltak oroszlánrészt.

A tábor egy kissé rendhagyó, szabad téren megrendezett megnyitóval vette kezdetét. Az eseményen képviseltette magát az EMMI ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkársága Varga-Bajusz Veronika, ifjúságügyekért felelős főosztályvezető személyében, köszöntötte a résztvevőket Babák Mihály Szarvas város polgármestere, és jelen volt Kaszás András a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke is.

A négynapos táborban az idei témával négy helyszínen kiscsoportos foglakozásokon ismerkedhettek meg az ifjak. A játékos feladatok keretében a résztvevők megtanultak vitázni, megismerkedtek a marketingkommunikáció alapjaival, a nonverbális kommunikációval, de a mindennapi élet kihívásaival is szembesültek a Szociopoly társasjáték segítségével. Ugyanakkor a tanulás mellett helyet kaptak a kulturális és szabadidős programok is, többek között volt táncház, városnézés, éjszakai fürdőzés, hajókirándulás és a Szilvanapra is kilátogattak a táborlakók.

Az esemény zárásaként Fekete Péter a Fővárosi Cirkusz és Varieté igazgatója, a cirkusz megújításáról, a személélet-formálásról és az értékteremtésről beszélgetett az árnyas fák alatt a holtág partján az egybegyületekkel.

Papp Zoltán, az idei tábor főszervezője, kérdésünkre válaszolva kifejtette, hogy a jövőben fontos cél, hogy a táborba Vajdaságból és Kárpáraljáról is vonjanak be résztvevőket. Ezzel a tábor létszáma megközelítőleg 100 főre emelkedhet, ami fontos és jelentős rendezvényévé teheti a VEKTOR-t a Kárpátmedencei ifjúság életében.

A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg az Egyensúly AE Egyesület EFOP-1.2.2-15-2016-00052 azonosítószámú, „Mozdulj! – Ifjúsági programok Békés megyében” című pályázata keretében.

Megosztás:

Címke: , , , , , , , , , , ,