"Ne árts, ne vágj át!": Az indokolatlan császármetszések ellen is küzdenek

2018. október 17. 16:17 | Gyemendi Réka

A Békés Születés(é)ért Támogatókör csatlakozott a Másállapotot a szülészetben! mozgalom "Ne árts! Ne vágj át!" elnevezésű októberi akciójához. Az eseményt Békéscsabán, a B38 Rendezvényhajón tartották kedden 16 órától.

A "Ne árts, ne vágj át!" elnevezésű akció egy országos megmozdulás. Mátyusné Gálik Zsuzsanna, a támogatókör egyik alapító tagja elmondta: a "ne árts" az orvosi etika egyik alapelvére utal, a "ne vágj át" pedig arra, hogy az országban és a megyében is nagyon magas az indokolatlan gátmetszések, császármetszések aránya a szüléseknél. Elmondása szerint a Másállapotot a szülészetben mozgalomhoz és a Békés Születés(é)ért Támogatókörhöz érkező visszajelzések alapján rengetegszer előfordul, hogy a babát az anyától akaratuk ellenére is szeparálják (tehát elvágják), amellyel hatalmas károkat okoznak.

A mozgalom és a támogatókör szerint megállapítható, hogy az ország számos kórházában az ellátás a 20-30 éves szokásjogokon nyugszik. A probléma egyik fő okának azt látják, hogy az egészségügyben dolgozók nem járnak olyan továbbképzésekre, ahol friss tudást szerezhetnének. Mátyusné Gálik Zsuzsanna úgy fogalmazott: legtöbbször megszokásból, félelemből, kényelemből, forráshiányból vagy a korszerű szakismeret hiányából erednek ezek a rutinbeavatkozások. A támogatókör nehezményezi az újszülöttek születés utáni azonnali megfürdetését is, amely véleményük szerint szintén egy régi, ártalmas gyakorlat. A megyében továbbá általánosan elterjedt, hogy az újszülöttek fürdetéséhez körömkefét is használnak, amelyet rendkívül durva és káros folyamatnak neveztek.

– Minden nemzetközi szervezet, például a WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint az újszülöttek első 6 órában való megfürdetése nem ajánlott, de az első 24 órában is kerülendő lenne. A baba helye az édesanyja mellkasán van az első két órában, az aranyórákban. A legjobb életkezdet lehetőségét ez nyújtja, hiszen rendkívül fontos testi, lelki, hormonális történések mennek végbe akkor, ha anya és baba együtt maradhatnak megszakítás nélkül. A korai fölösleges stressz pedig meghatározó lehet a baba későbbi életére nézve – fogalmazott az alapító tag. A Békés Születés(é)ért Támogatókör igyekszik felvenni a kapcsolatot a megyei orvosokkal, hiszen ahogy mondják: ezeken a gyakorlatokon bármikor lehetne változtatni és nem igényelnek anyagi ráfordítást sem.

A B38 hajón tartott rendezvényen egy közös beszélgetésre invitálták az érdeklődőket. Céljuk az volt, hogy 16 és 19 óra között szabadon betérhessen minden olyan édesanya, apuka vagy család, akik egyetértenek a kezdeményezéssel. A támogatókör elnöke reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy azok az anyák, akik ellátogattak, kicsit le tudtak tenni a terheikből. A szervezők körömkefe és olló alakú üzenőpapírral is készültek, melyekre a vendégek felírhatták tapasztalataikat, üzeneteiket a témával kapcsolatban.

 

A részvevők megoszthatták véleményüket az üzenőpapírok segítségével

További programok »

FEL