Jéghideg vízbe merültek a tiltakozó anyukák - galériával

2020. február 22. 16:40 | D. Nagy Bence

Rendhagyó akcióval hívták fel a figyelmet a Másállapotot a szülészetben! Mozgalom és a Békés Születés(é)ért Támogatókör aktivistái szombaton, Szanazugban. A kezdeményezés, amely a „Merüljünk, hogy a babákat ne merítsék” címet viseli, azért indult el, hogy a szülés utáni „aranyórát” az újszülöttek zavartalanul tölthessék édesanyjuk mellett.

Több mint ötven fős tömeg gyűlt össze szombaton a szanazugi szabadstrandon, hogy szemtanúi legyenek annak a különleges eseménynek, amely során tizenhárom anyuka sétált be a Kettős-Körös jéghideg vizébe.

– Célunk az, hogy a babák születésük után az édesanyjuk mellkasán maradhassanak. Az úgynevezett aranyóra alatti háborítatlan nyugalom ugyanis rendkívül fontos az újszülöttek számára – mondta el a Mátyusné Gálik Zsuzsanna, a Másállapotot a Szülészetben! Mozgalom aktivistája, az esemény egyik szervezője.

Hozzátette, hogy rendkívül károsnak tartja az alig néhány perces babák mosdatását, amely – elmondása szerint – ellentétes a hazai és nemzetközi ajánlásokkal, valamint jogsértő is. Ezzel szemben az aranyóra nyugodt eltöltése jól megalapozza a kötődést és a szoptatást, illetve fontos hormonális változások indulnak be a gyermekek és az édesanyák szervezetében egyaránt.

 

 

A Békés megyei kezdeményezést támogató édesanyák és családjaik nagy számban voltak jelent a szombat délelőtti merülésnél. A szervezők közül többen mikrofont ragadtak, hogy kifejezzék, vállalásuk több puszta demonstrációnál.  A Körös pár fokos vizébe végül tizenhárman sétáltak be, egymás kezét fogva, eközben a parton maradó édesapák – a gyerekek segítségével feltartott – transzparensekkel támogatták párjukat.

– Az állatoknál hagyjuk, hogy úgy szülessenek meg, ahogy szeretnének. Nem értem, hogy az embereknél ez miért nem lehet így, hogyan képesek sokan embertelenül bánni saját fajtársaikkal – jegyezte meg Schimpl Brigitta, a demonstráló anyukák egyike.

A fiatal édesanya elmondta, saját rossz élménye vezetett oda, hogy a mozgalom többi tagjával együtt kijelentse: senki sem bánthatja a babákat, különösen abban a helyzetben, amikor az édesanyák a leginkább kiszolgáltatottak.

 

Galéria

 

További programok »

FEL