Idén egy csabai fiatal nő is bejutott a SzuperWMN mesterhármasába

2019. december 3. 17:23 | Behir.hu

A békéscsabai Mátyusné Gálik Zsuzsanna, noha jelenleg GYES-en van, szimultán a Másállapotot a Szülészetben! Mozgalom aktivistája és a Békés Születés(é)ért Támogatókör oszloposa… és bizony innen vezetett az út a Magyarország Legbátrabb Nője jelöléséhez.

A 32 éves szülészeti aktivista angol tanárnőként dolgozott egy nyelviskolában, majd elmondása szerint azt követően szinte csak szül és szoptat – három gyermek (Lali: 7, Letti: 5, Levi: 2) édesanyja.

A Lalika születése körüli kellemetlenségek folytán később, Letti érkezése előtt az elképzeléseit részletesen megbeszélte az orvosával, amiből a nagy napon semmi sem valósult meg. Végül csak Levi, a harmadik gyerkőc világra jövetele lett olyan, amely Zsuzsi, az anya igényeihez hangolódott.

Ars poeticája, hogy minden anya és baba a legkorszerűbb, tudományos bizonyítékokon alapuló, szülészeti szakmai ajánlások alapján részesülhessen az őket megillető tiszteletteljes és emberséges ellátásban.

 

Mátyusné Gálik Zsuzsanna

„Boldog vagyok, hogy a jelölésem által országos figyelmet kaphatott a szülés-születés ügye.”

 

Eddig kvázi „elment” a SzuperWMN mellett. Tulajdonképpen még álmában sem gondolt arra, hogy valaha majd egy színpadon állhat D. Tóth Krisztáékkal – mivel nem érzi magát a bátornak…

Ellenben mások igen!

Ugyanis október 10-én, az országos mozgalomból elújságolták neki, hogy szeretnék jelölni a SzuperWMN-re, mire azt válaszolta, „csak akkor, ha tuti, hogy nem válogatnak be!”.

Azt követően megírták a bemutatást rólam – meséli –, amit elküldtek a szerkesztőségnek, de még akkor sem gondoltam, hogy én valaha is bekerülök a legbátrabbak közé. Mert azt egyáltalán nem tartom bátorságnak, hogy dumál az ember.

És láss csodát: a közel száz jelölt közül Zsuzsit is beválogatták az első háromba.

Nagyon boldog vagyok – folytatja –, hogy a jelölésem által országos figyelmet kaphatott a szülés-születés ügye. Örülök, hogy a WMN.hu foglalkozik ezzel a témával, és ezáltal elismerik a szülészeti aktivizmus létjogosultságát.

 

Mátyusné Gálik Zsuzsanna

 

Igazán megtisztelő volt a sok bátor nő között ott állnom; és attól függetlenül, hogy rettenetesen izgultam, úgy érzem, sikerült legalább egy olyan mondatot mondanom, amivel az ügyünket közelebb hoztam a hallgatósághoz – teszi hozzá.

Amúgy szeretnék egyszer Békéscsabára egy születésközpontot – de ezt már egy hosszú, fekete autóban mondja…

Such Tamás

További programok »

Itthon

Forgalomkorlátozások a Szarvasi úton – jó ütemben halad a kerékpárút építése

Békéscsaba önkormányzata a komplex, három fejlesztési elemből álló beruházást a „Békéscsabán, a Szarvasi úton kerékpárút, az Ipari úton és a Tevan Andor utcában gyalog- és kerékpárút, közvilágítás, valamint a Szabolcs utcában kerékpárforgalmi létesítmény létesítése” című, projektben készíti el 930 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.
2020. július 5. 19:39
FEL