Tűzijátéktól lesz hangos a szilveszter

Az év utolsó napján este hat és hajnali hat óra között lehet felhasználni az elmúlt napokban vásárolt 3-as kategóriájú tűzijátékokat. A fel nem használt 3-as kategóriájú, vagy egyéb hibás tűzijátékot legkésőbb január 5-én éjfélig lehet visszavinni.

Az év közben megvásárolható és magánterületen működtethető 1-es és 2-es kategóriába sorolt tűzijátékok mellett, december 28-án reggeltől a 3-as kategóriába sorolt termékeket is megvehetik azok, akik betöltötték 18. életévüket.

Az egyik legnagyobb pirotechnikával foglalkozó cég munkatársa szerint a vásárlók idén a nagyobb kaliberű, egyindításos rakétatelepeket keresik. A hatóságok és a szakemberek is arra hívják fel a figyelmet, hogy főleg az ilyen, 3-as kategóriájú pirotechnikai eszközök felhasználási helyszínét kell körültekintően megválasztani, hiszen ezek a termékek komoly anyagi károkat és személyi sérüléseket okozhatnak.

– Akik telepet vásárolnak, azok biztonságos területre helyezzék el, tehát fix betonra vagy aszfaltra. Érdemes megtámasztani a tölteteket téglával, hogy ne boruljanak el. Egy indítással el is megy az összes, tehát nem kell vele játszadozni – hangsúlyozta Verebiné Kakas Anikó, a Leskovics Pirotechnikai Kft. pirotechnikusa.

Ahogy arról már beszámoltunk rendőrség a katasztrófavédelemmel és a mentőszolgálattal együttműködve indított országos figyelemfelhívó kampányt, ugyanis a pirotechnikai eszközök helytelen használatából származó balesetek odafigyeléssel és a jogszabályok betartásával elkerülhetőek.

–Kizárólag hivatalos forgalmazótól vásároljanak olyan tűzijátékokat, amelyhez magyar nyelvű használati utasítást is mellékelnek. Petárdázni továbbra is tilos és veszélyes. Nemcsak a használata, de a birtoklása is szabálysértés. Rakétákat soha ne indítsanak el földből. Ha lehetőség van rá, akkor egy stabilan álló csőből, esetleg egy fixen rögzített üres üvegből indítsák el – tájékoztatott Feuerwerker Béla, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A jogszabály szerint öt napon belül, azaz január 5-ig kell visszaszállítani a fel nem használt, hármas osztályba tartozó pirotechnikai eszközöket. Más szabályok érvényesek az 1-es és 2-es osztályba tartozó tűzijátékokra, amelyek egész évben felhasználhatók, de kizárólag magánterületen. Az utóbbi két kategóriába tartozó termékeket csak abban az esetben kell visszavinni a forgalmazónak, ha az hibás. A vissza nem vitt 3. osztályba tartozó pirotechnikai eszközök birtoklása szabálysértésnek minősül, tartásuk akár 150 ezer forintos bírságot is jelenthet.

 

Megosztás:

Címke: , , ,